Știri

Generalul Ștefan Dănilă: Două escadrile operaționale de F-16 înseamnă că vom avea, în sfârșit, aviație de luptă

Generalul de aviație Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General al armatei (foto: Arhiva)

România va avea, în sfârșit, aviație de luptă, în condițiile existenței a minim două escadrile operaționale de F-16 a declarat, pentru Umbrela Strategică, generalul (r) de aviație Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General al armatei.

”După finalizarea operaționalizării a minim două escadrile de F-16 vom putea să spunem, în sfârșit, că avem aviație de luptă, că putem avea o reacție imediată împotriva unor acțiuni militare ostile”, a spus generalul Dănilă.

El a estimat că operaționalizarea noilor escadrile de F-16 se va produce cel mai curând până în 2025, dacă preconizata achiziție de România a avioanelor norvegiene se va face până în primul trimestru al lui 2022, atrăgând atenția asupra problemelor de pregătire a personalului.

Generalul Dănilă, fost pilot de supersonice, a mai spus pentru Umbrela Strategică că, din câte știe, avioanele norvegiene sunt în stare bună, ”dar nu este clar câte ore de zbor mai are fiecare avion, probabil mai puține decât cele portugheze, luate de la reparație capitală și modernizare, iar acestea sunt deja în uz după modernizare”.

El a apreciat că anunțata achiziție de F-16 este oportună, fiind de fapt necesară de acum un deceniu.

Fostul ”număr unu” al armatei române a adăugat că avioanele uneia dintre escadrile vor putea staționa la Baza 71 Câmpia Turzii, aflată în plin proces de modernizare.

România va cumpăra 32 de avioane F-16 din Norvegia cu 354 de milioane de euro, din excedentul Forțelor Aeriene regale norvegiene, se spune într-o scrisoare pe care ministrul Apărării Vasile Dîncu a trimis-o Parlamentului și în care se cere aprobare pentru această achiziție.

România va plăti în total suma de 454 milioane de euro, diferența de 100 de milioane de euro va merge către achiziția pachetului de suport logistic și echipamentele specifice din Statele Unite.

Primul zbor al unui Fighting Falcon al Luftforsvaret (Forțelor Aeriene Regale Norvegiene) a avut loc pe 12 decembrie 1979. Norvegia a achiziționat de-a lungul timpului un număr de 74 de avioane de luptă F-16 Fighting Falcon, majoritatea fiind livrate între 1980 și 1984, indică site-ul de specialitate F-16.net.

Potrivit publicației Teknisk Ukeblad, Norvegia are în acest moment 24 de avioane F-16 Block 10 și 33 F-16 Block 15.

Conform autorităților norvegiene, 28 de avioane F-16 Block 15 ar urma să fie menținute în serviciu activ până la finalul anului 2021. Restul avioanelor au fost deja inactivate și sunt în prezent în diferite condiții tehnice.

Potrivit unor surse din cadrul autorităților militare norvegiene, în urma discuțiilor cu potențiali clienți, țara nordică intenționează să ofere spre vânzare aparate de zbor care mai au cel puțin 1.200 de ore de zbor rămase.