ApărareIntelligenceȘtiri

Generalul Mark Milley: SUA au obținut doar un “minimum de succes” după aproape două decenii de lupte sângeroase în Afganistan

Șeful Statului Major al Forțelor Armate ale Statelor Unite, generalul Mark Milley, a declarat miercuri că forțele americane au obținut doar un “minimum de succes” după aproape două decenii de lupte brutale în Afganistan, iar în ultimii ani, situația în această țară a devenit un “impas strategic”, relatează Business Insider.

“În acest moment, credem că, după 20 de ani, două decenii de eforturi consistente, că am realizat un minimum de succes”, a afirmat Milley, la un eveniment virtual organizat de institutul de cercetare Brookings Institution.

În cele aproape două decenii în Afganistan, peste 2.400 de militari americani au fost uciși, iar aproape 21.000 au fost răniți. De asemenea, se estimează că acest conflict a costat Statele Unite aproape 1 trilion de dolari.

Generalul a mai afirmat că Statele Unite au intervenit aici “pentru a se asigura că Afganistanul nu va mai deveni niciodată o platformă pentru un atac terorist asupra Statelor Unite”.

“Într-o mare măsură, cel puțin până în prezent, am reușit să prevenim repetarea acestui lucru”, a adăugat oficialul militar american.

Problema este că, în ultimii ani, situația din Afganistan a ajuns un “impas strategic”, a adăugat generalul american.

“Guvernul afgan nu avea cum să-i învingă niciodată din punct de vedere militar pe talibani, iar talibanii, atât timp cât noi susțineam guvernul afgan, nu aveau de cum să învingă niciodată din punct de vedere militar regimul”, a explicat Milley, subliniind că este “impas strategic”.

Milley a argumentat că singura soluție reală de rezolvare a impasului este un acord de pace negociat între părțile implicate în conflict.

Mike Pompeo, șeful diplomației de la Washington, a anunțat miercuri că insurgenții talibani și regimul de la Kabul au convenit să discute un cadru oficial pentru negocierile oficiale de pace.

Atât președintele în exercițiu al SUA, Donald Trump, cât și președintele ales, Joe Biden, și-au exprimat dorința de a pune capăt războiului din Afganistan, cel mai lung din istoria SUA.

În urma negocierilor de pace cu talibanii, SUA au retras mii de militari în cursul acestui an.

Totuși, Miller a subliniat că Statele Unite rămân angajate în lupta împotriva terorismului, fiind pregătite în orice moment să intervină pentru a contracara “forțele terorii, instabilității, divizării și urii”.