IntelligenceȘtiri

Generalul Marian Hăpău, directorul general al DGIA, va trece în rezervă din 2 iulie

Foto: enational.ro/captură video

Generalul Marian Hăpău, directorul general a Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA) va trece în rezervă din 2 iulie, la îndeplinirea vărstei-limită de activitate, un decret în acest sens fiind semnat luni de către președintele Klaus Iohannis.

Generalul Hăpău ocupa funcția de director al DGIA din 2013, după ce în perioada 2009-2013 a fost  șeful Direcţiei contrainformaţii şi securitate militară (DCSM). Este probabil ca actualul șef al DCSM, generalul-maior Petru Băiceanu să fie succesorul în funcție al lui Hăpău.

Directorul general al DGIA, funcție asimilată cu cea de secretar de stat, este numit de către ministrul Apărării cu aprobarea CSAT.

În 26 iunie, a trecut în rezervă și generalul-locotenent Marian Sima, directorul Direcției de Informații Militare (serviciul de informații militare externe), în aceleași condiții ca șeful DGIA.

De altfel, MApN a precizat oficial, luni seară că trecerea în rezervă a generalilor Hăpău, Sima și generalului de brigadă Mihaela Andrițoui,  directorul Casei de pensii sectoriale a ministerului s-a făcut ca urmare a împlinirii vârstei de pensionare,  ”conform prevederilor Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare”.

Ministrul Vasile Dîncu a mulțumit celor trei pentru ”întreaga activitate desfășurată în cadrul MApN, pentru înaltul profesionalism, dedicarea și spiritul de echipă cu care au contribuit la îndeplinirea obiectivelor instituționale”.