ApărareȘtiri

Generalul-maior Leonard Baraboi este noul comandat al Forțelor Aeriene Române

Foto: Forțele Aeriene Române Oficial

Generalul-maior Leonard Baraboi este de miercuri  noul comandat (împuternicit) al Forțelor Aeriene Române.

Generalul-maior Baraboi, veteran din teatrele de operații, a fost locțiitor al șefului SMFA și comandant al bazelor aeriene 71 Câmpia Turzii și 95 Bacău. Președintele Klaus Iohannis l-a înaintat luni în grad.

Ceremonia de predare-primire a comenzii și drapelului de luptă al SMFA  a avut loc în prezența ministrului Apărării, Angel Tîlvăr și a șefului în funcție al SMAp, generalul Daniel Petrescu.

Generalul-locotenent Viorel Pană, care a fost la conducerea forțelor aeriene timp de șase ani a trecut în rezervă.

”56 de ani, 42 în armată, o viață de om. Și după 42 de ani, emoții mai mult decât în oricare alt moment al carierei militare. Suntem într-un moment în care, la 34 de ani de carieră militară, începută cu navigație radio și, nu cred că își mai amintesc mulți, navigația astronomică la bordul aeronavelor de transport de la Baza 90 Transport Aerian, am ajuns astăzi, prin efortul dumneavoastră, al tuturor, la începuturile războiului bazat pe rețea: F-16, PATROT, radarele digitale și sistemele moderne de comandă control. Am evoluat extrem de mult în materie de tehnologie, dar, ce este cel mai important, am evoluat foarte mult în materie de competență, de puterea oamenilor. Pentru că tot ceea ce s-a realizat în acești ani nu reprezintă altceva decât efortul acestor oameni minunați și ale celor peste 10.000 de oameni care reprezintă Forțele Aeriene Române astăzi. Evoluția lor a însemnat evoluția forțelor aeriene”, a declarat generalul Pană.

Generalul-locotenent Pană are peste 3000 de ore de zbor şi este instructor pentru C-130 Hercules şi C-27 J Spartan. A efectuat peste 200 de misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan, Bosnia şi Kosovo şi a comandat şi participat în numeroase misiuni în ţară şi în străinătate (Libia, Muntenegru, China, Mali).