ApărareȘtiri

Generalul-maior Ciprian Marin va fi noul comandant al Forțelor Terestre române

Generalul-maior Ciprian Marin (primul din stânga), viitorul șef al Forțelor Terestre (foto: Divizia Getica)

Generalul-maior Ciprian Marin,  fost comandant al Diviziei 2 Infanterie ”Getica” va fi noul șef al Statului Major al Forțelor Terestre române, principala categorie de forțe a armatei.

”Generalul-maior Ciprian Marin, care a preluat funcția de șef al Statului Major al Forțelor Terestre, a predat comanda Diviziei 2 Infanterie „Getica” generalului-maior Claudiu-Mihail Sava”, se spune într-o comunicare a Diviziei Getica.(UPDATE: Ulterior, comunicarea a fost ușor modificată, termenii fiind ”care urmează să asigure funcția de șef al Statului Major al Forțelor Terestre”).

Predarea-primirea comenzii Getica s-a făcut miercuri într-o ceremonie care a avut loc la sediul diviziei, din Buzău.

La ceremonie au participat generalul-locotenent Gheorghiță Vlad, locţiitorul şefului SMAp, locțiitorul șefului SMFT, generalul-maior Cristian Dan, reprezentanţi ai MApN, comandanţi de mari unităţi şi unităţi din cadrul diviziei și din garnizoană.

Generalul Marin, care a fost și comandant al al Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza (2017-2020), a participat la mai multe misiuni internaționale. A fost în: 2003 ofițer de legătură la Comandamentul Întrunit Italian pentru operația Antika Babilonia (IRAQ), Roma, în 2004-2007, ofițer de stat major în cadrul Biroului evaluare forțe, G7/CC-Land HQMadrid (2004-2007), locțiitor al Comandantului Combined Team Zabul, T.O. Afganistan (2009-2010), șef Secție Dezvoltare la Comandamentul RC South Kandahar, T.O. Irak (2012-2013).

Generalul-locotenent Iulian Berdilă,  ”numărul 1” în funcție al Forțelor Terestre se află într-o vizită de lucru în SUA, care durează pînă pe 17 aprilie. Generalul Berdilă s-a întâlnit cu reprezentantul United States Army Combined Arms Center (USACAC), generalul-locotenent Milford Beagle Jr.

Forțele Terestre au anunțat că Berdilă a fost inclus în Galeria de Onoare (International Hall of Fame) a Colegiului de Comandă și Stat Major (CGSC) din Fort Leavenworth (SUA). El a umat cursurile CGSC în 2003.

Până la acest moment, nu există o comunicare oficială despre viitoarea funcție a generalului-locotenent Berdilă.

UPDATE: Forțele Terestre s-au rezumat la a spune că generalul Marin ”va fi numit într-o funcție de conducere în cadrul Statului Major al Forțelor Terestre”, iar MApN a relatat despre evenimentul de la Divizia Getica în termenii unei simple predări-primiri a comenzii diviziei.