ApărareȘtiri

Generalul-locotenent Viorel Pană, comandantul Forțelor Aeriene române, trece în rezervă

Foto: Forțele Aeriene Române Oficial

Generalul-locotenent Viorel Pană, comandantul Statului Major al Forțelor Aeriene romăne va trece în rezervă începând cu 30 noiembrie. Președintele Klaus Iohannis a semnat marți un decret în acest sens, documentul fiind publicat și în Monitorul Oficial.

Generalul Pană nu a primit și a patra stea la trecerea în rezervă, dar a fost decorat cu ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari.

Viorel Pană a fost comandant al Forțelor Aeriene din ianuarie 2018 și general-locotenent (cu trei stele) din 2021.

Fost pilot de vânătoare pe MiG-21 în escadrile ale Forţelor Aeriene până în 1992, a făcut trecerea pe avioane de transport, începând cu AN-24, C-130, C-27J la Baza 90 Transport Aerian.

La Baza 90, a fost comandantul  escadrilei C-130 Hercules și comandant al bazei.

Are peste 3000 de ore de zbor şi este instructor pentru C-130 Hercules şi C-27 J Spartan. A efectuat peste 200 de misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan, Bosnia şi Kosovo şi a comandat şi participat în numeroase misiuni în ţară şi în străinătate (Libia, Muntenegru, China, Mali).

Tot luni, ”numărul doi” al Forțelor Aeriene, generalul de flotilă aeriană Leonard Baraboi, locțiitorul șefului SMFA, a fost înaintat la gradul de general-maior.