ApărareȘtiri

Generalul Hodges, despre “Sea Breeze”: Ar trebui să demonstreze că Marea Neagră nu este un lac rusesc, nu este lacul cuiva

Exercițiul naval Sea Breeze 20 (US Navy, Justin Stumberg)

Scopul exercițiului multinațional “Sea Breeze 21”, catalogat drept „agresiv” de Rusia, nu este doar acela de a consolida capacitățile țărilor participante, ci și acela de a demonstra că Marea Neagră nu este un lac rusesc, ci este o suprafață de apă internațională, a declarat generalul-locotenent (ret) Ben Hodges, fost comandant al Forțelor terestre ale SUA în Europa (USAREUR), citat de site-ul de știri de apărare DefenseOne.

“Întreaga idee nu este doar să ne îmbunătățim capacitățile, ci și să demonstrăm că Marea Neagră este o suprafață de apă internațională. Nu este lacul Rusiei, nu este lacul cuiva , este o suprafață de apa internațională. Dar trebuie să facem respectat acest lucru”, a subliniat fostul oficial american.

Potrivit lui Hodges, Rusia va trimite cel mai probabil nave și avioane care să se apropie sau să monitorizeze forțele care participă la exerciții, însă nu este de așteptat ca rușii să tragă focuri de avertizare, deoarece la exercițiu participă și națiuni europene pe care Moscova ar prefera să nu le antagonizeze.

„Rușii se vor opri numai atunci când vor fi opriți … Respectă doar forța și disprețuiesc slăbiciunea”, a adăugat generalul american.

Peste 5.000 de militari, cu 32 de nave și 40 de aeronave participă la exercițiul naval “Sea Breeze 21”, organizat de Forțele Navale ale SUA și Marina ucraineană, în Marea Neagră. Printre cele 32 de țări participante la exercițiu, inclusiv numeroase state din afara Alianței Nord-Atlantice, se numără și România și Republica Moldova.

Flota Mării Negre a anunțat că monitorizează acțiunile navelor NATO și ale altor țări care participă la acest exercițiu, care se desfășoară în perioada 28 iunie – 10 iulie.

Rusia și-a manifestat deja ostilitatea în legătură cu acest eveniment de instruire, susținând că „inspiră ambiții militariste la Kiev” și a Statelor Unite și aliaților săi să anuleze exercițiile în zona Mării Negre, afirmând că acestea “nu ajută în niciun fel la soluționarea provocărilor reale de securitate din regiunea Mării Negre”.

Totodată, reprezentantul oficial al Ministerului Apărării al Federației Ruse, Igor Konashenkov, a afirmat că sub acoperirea exercițiului “Sea Breeze 21”,  vor fi livrate arme și muniții moderne trupelor ucrainene și formațiunilor naționaliste care se confruntă cu insurgenții proruși din estul Ucrainei.

Concomitent cu startul exercițiului “Sea Breeze”, Rusia și-a testat sistemele de apărare antiaeriană din regiunea ocupată Crimeea, în cadrul unei acțiuni de instruire la care au participat aproximativ 20 de avioane și elicoptere ale Flotei ruse a Mării Negre.

“Echipajele avioanelor și elicopterelor Flotei Mării Negre și o formațiune a forțelor aeriene din districtul militar sudic au efectuat exerciții cu divizii de sisteme antiaeriene S-400 și Pantsir pentru a testa disponibilitatea forței de alertă și a sistemelor de apărare aeriană din Peninsula Crimeea”, se arată într-un comunicat al serviciului de presă al Flotei Mării Negre.