ApărareȘtiri

Generalul de brigadă Claudiu Dobocan este noul comandant al Forțelor Speciale ale armatei

Generalul de brigadă Claudiu Dobocan, noul comandant al FOS ale armatei ( foto: mapn.ro)

Generalul de brigadă Claudiu Dobocan, fost ”număr doi” al CFOS este noul comandant (împuternicit) al Forțelor pentru Operații Speciale ale armatei. El a preluat comanda FOS și drapelul de luptă al comandamentului într-o ceremonie la care a participat generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării

Fostul comandant, generalul-maior Tiberiu Șerban a fost numit director al Cooperative Security Division din cadrul International Military Staff al comandamentului NATO din Bruxelles.

Generalul Dobocan a fost locțiitor al comandatului FOS în ultimii cinci ani. În perioada 2015-2017 a activat la USSOCOM (US Special Operation Command) din Tampa, Florida și în perioada 2008-2011 la cartierul general al forțelor speciale ale NATO (NATO SOF), de la Mons (Belgia). În 2012-2013 a activat în teatrul de operații Afghanistan.

Dobocan a fost liderul echipei care a conceptut documentul ”Inițiativa de transformare a Forțelor pentru Operații Speciale din România”, care stă la baza activității prezente a forțelor speciale ale armatei.

Licențiat al Academiei Forțelor Terestre de la Sibiu este deținătorul unui master (cu distincție) în operațiuni speciale  de la Naval Postgraduate School Monterey (California, SUA) și absolvent de onoare al Colegiului de Apărare al NATO, de la Roma.