ApărareȘtiri

Generalul Dănilă: Șeful SMAp și-a asumat o decizie foarte grea, într-un moment dificil, prin suspendarea de la zbor a MiG-urilor

Generalul Ștefan Dănilă în 2014, la baza aeriană de la Câmpia Turzii - foto; Royal Canadian Air Force.

Șeful SMAp și-a asumat o decizie foarte grea, într-un moment dificil., prin suspendarea de la zbor a MiG-urilor LanceR, a declarat, pentru Umbrela Strategică, generalul (r) de aviație Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General al armatei.

Generalul Dănilă, fost pilot de MiG 21 LanceR, a subliniat caracterul temporar al măsurii, spunând că ”va urma o analiză de eficiență și siguranță a zborului, care va sta la baza deciziei de oprire sau continuare a zborurilor” și a remarcat că ”atipic este că ordinul a fost dat de șeful SMAp, înainte de a se face analiza, fără a fi consultată conducerea SMFA”.

”Deocamdară este doar o suspendare, Adică o măsură temporară. Va urma o analiză de eficiență și siguranță a zborului, care va sta la baza deciziei de oprire sau continuare a zborurilor. Atipic este că ordinul a fost dat de șeful SMAp, înainte de a se face analiza, fără a fi consultată conducerea SMFA. Șeful SMAp și-a asumat o decizie foarte grea, într-un moment dificil”, a declarat pentru Umbrela Strategică, generalul de aviație Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General al armatei.

România suspendă activităților de zbor cu MiG-21 LanceR din cauza incidenței considerabile a evenimentelor și accidentelor de aviație înregistrate pe timpul exploatării acestui model de aeronavă, soldate cu mai multe victime și aeronave avariate sau distruse, a anunțat vineri Ministerul Apărării Naționale.

Măsura de suspendare a zborurilor cu MiG-21, luată prin ordin al șefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, are drept scop să îmbunătățească siguranța aeronautică și să prevină producerea evenimentelor și accidentelor de aviație prin reducerea riscurilor asociate defecțiunilor tehnice. Ministerul Apărării nu a precizat cât va dura suspendarea activităților de zbor.