ApărareȘtiri

Generalul Dănilă: Piloții de MiG-21 LanceR ar trebui să facă conversia pe alte aeronave. Avem nevoie de elicoptere noi

Generalul Ștefan Dănilă în 2014, la baza aeriană de la Câmpia Turzii - foto; Royal Canadian Air Force.

Piloții de MiG-21 LanceR ar trebui să facă trecerea-conversia pe alte aeronave, adică un program de pregătire de minim doi ani, a declarat joi, pentru Umbrela Strategică, generalul de aviație Ștefan Dănilă, fost pilot de MiG-21 LanceR, adăugând că ”în lipsă de alte avioane de luptă, MiG-urile vor trebui să mai zboare”.

Generalul Dănilă a fost dintre piloții care au făcut trecerea de pe MiG-21 pe MiG-21 LanceR.

”Mai sunt piloți care le zboară, pot efectua misiuni simple. În felul acesta, se pot folosi F-16 pentru misiuni complexe. Mai mult, deocamdată avem doar o escadrilă de F-16. Înseamnă că putem face poliție aeriană -misiune de pace – doar pe o bază. Pe cealaltă, putem continua cu MiG”, a spus generalul Dănilă, fost șef al Statului Major General al armatei, întrebat dacă MiG-urile aflate acum în serviciu ar trebui consemnate definitiv la sol și care ar fi soluțiile pentru personalul care le deservește.

În ceea ce privește elicopterele militare, generalul Dănilă a spus că este necesar un program de achiziții, dar, deocamdată  ”elicopterele militare pentru MEDEVAC și cele de la forțele navale sunt modernizate și mai pot zbura 4-6 ani”.

Un pilot de MiG-21 LanceR, echipajul unui elicopter IAR 330 -Puma și doi salvatori pe mare din marina militară și-au pierdut viața într-o catastrofă aeriană produsă miercuri pe raza județului Constanța.

Toate aeronavele MiG-21 LanceR și IAR 330 Puma, au fost consemnate la sol până la elucidarea cauzelor producerii prăbușirilor, a anunțat MApN.