InfrastructurăȘtiri

Generalul Dănilă: Am cerut mandat scris din partea ministrului Economiei, a ocolit comunicarea directă

Foto: zf.ro

Generalul Ștefan Dănilă, fost director general al Romaero spune, într-o scrioare pentru sindicatul companiei, că ministrul Florin Spătaru l-a asigurat ”de tot sprijinul  ministerului” Economiei, dar că, atunci când i-a solicitat ”comunicare directă, pentru  situații de urgență”, Spătaru i-a indicat comunicarea printr-un consilier. 

Generalul Dănilă precizează că a cerut un mandat scris din partea ministrului Economiei însă nu a primit  ”un răspuns satisfăcător”, demersul său fiind interpretat ca ”o dorință personală de a obține un mandat pe termen lung”.

Altfel, ministrul Spătaru a spus că ”industria de apărare este principala sa  prioritate, iar Romaero este una dintre priorități”. De altfel, ministrul Economiei urmează să meargă la Romaero.

Dănilă, mai spune în scrisoarea consultată de Umbrela Strategică, că a identificat la Romaero ”principalele disfuncționalități, precum și  soluțiile posibile, măsurile necesare și nevoile de sprijin”, pe care le-a trimis conducerii ministerului și Consiliului de Administrație al companiei.

Însă, el a constatat că  ”mandatul transmis verbal, direct de către ministru este contrar  deciziei luate de AGA în noiembrie 2021”, în consecință solicitând convocarea AGA  ”pentru  mandatarea conducerii societății pe 4 ani, conform OUG 109/2011, reactualizarea planului  aprobat în AGA, precum și alte măsuri necesare, inclusiv creditul de 50 de milioane, absolut necesar pentru deblocarea urgentă a activității”. 

Dănilă spune că unica soluție pentru redresarea operațională a Romaero este privatizarea ”sau o soluție asemănătoare preluării de către Damen a Șantierului Naval Mangalia, respectiv preluarea controlului operațional de către acționarul minoritar, prin hotărâre de guvern”.

În ceea ce privește creditului necesar pentru deblocarea activității companiei, Dănilă precizează că demersurile anterioare pentru obținerea acestuia arătau că nu ar fi fost aprobat în două luni, termen ”imperios necesar”.

”Din cauza neconvocării de către CA a AGA pentru obținerea aprobărilor imperios  necesare redresării, am considerat că singura cale pentru semnalarea situației de urgență și  necesitatea luării de măsuri imediate este predarea mandatului, imediat”, susține Dănilă în scrisoare. 

El spune că în cele două săptămâni la conducerea Romaero au fost luate măsuri utile și că ”identificarea fondurilor pentru plata salariilor restante din luna octombrie a fost  un semn că se lucrează pentru muncitorii din companie, că nevoile le sunt cunoscute și înțelese”.

Romaero este o companie importantă, care ”ar trebui să fie de  interes strategic, în mod real, nu doar declarativ”, crede generalul, care își dorește ”redresarea rapidă a companiei și obținerea de către salariați a  tuturor drepturilor într-un timp cât mai scurt ar fi ceea ce mi-am dorit”.

”Am ales această modalitate de comunicare, deoarece încă de la primele ore în companiei am  constatat că există tendința distorsionării mesajelor, iar telefonul fără fir din comunicarea cu  ministrul a confirmat că informația transmisă eronat poate genera crize”, mai spune generalul Ștefan Dănilă, fost director general al companiei, în scrisoarea pentru sindicatul din Romaero.