IntelligenceȘtiri

General american, despre criza din Afganistan: O lipsă de înțelegere a corupției înrădăcinate în societatea afgană

Colapsul armatei afgane în fața insurgenților talibani se poate explica prin faptul că oficialii occidentali au demonstrat o lipsă de înțelegere a nivelului de înrădăcinare a corupției în societatea afgană, a declarat generalul american (ret) David H. Petraeus, comandant al forțelor NATO în Afganistan în perioada 2010-2011 și arhitectul strategiei de contrainsurgență aplicată în Irak.

Petraeus, care a îndeplinit și funcția de director general al agenției de spionaj CIA, a afirmat că, în urma retragerii trupelor internaționale, în momentul în care a devenit clar că nimeni nu va veni să-i salveze, cetățenii afgani, în frunte cu liderii lor, “au făcut ceea ce fac oamenii în aceste circumstanțe: fie fug sau se predau sau ajung la o înțelegere. Și mulți dintre ei au făcut, în mod clar, înțelegeri”.

În acest sens, generalul american a menționat că există numeroase relatări despre modul în care talibanii au mituit oficiali afgani, astfel că multe orașe și unități militare s-au predat fără luptă.

Totodată, Petraeus a subliniat că militarii afgani au suferit pierderi imense în luptele din ultimele două decenii.

“Așadar, ideea că [militarii afgani] nu ar fi luptat pentru țara lor este ceva ce cred că nu este corect”, a adăugat fostul comandant al forțelor NATO, într-un interviu pentru postul de televiziune NBC.

Generalul american a mai argumentat că retragerea trupelor aliate și a sprijinului aerian a avut un puternic impact psihologic în rândul armatei afgane, care a cedat aproape fără luptă, în decurs de doar câteva săptămâni, în pofida miliardelor de dolari pompate de SUA în echiparea cu armament modern a trupelor afgane.