ApărareȘtiri

General american: Marea Neagră joacă un rol cheie în cadrul operațiunilor militare ale SUA

HIMARS (US Army)

Statele Unite consideră Marea Neagră drept „esențială pentru operațiunile militare” desfășurate de forțele armate americane, a declarat generalul de brigadă Christopher Norrie, șeful Comandamentului al 7-lea de Instruire al Armatei SUA.

„Prezența și angajamentul nostru privind apărarea aliaților din regiunea Balcani și a Mării Negre sunt simboluri importante de asigurare și permite descurajarea potențialilor adversari”, a afirmat Christopher Norrie, marți, într-un briefing de presă.

„Marea Neagră este esențială pentru operațiunile militare. Securitatea flancului estic al NATO, precum și securitatea statelor suverane din regiune, depind de capacitatea noastră de a descuraja potențialii adversari”, a afirmat generalul american, potrivit publicației Kommersant, care citează agenția Tass.

Generalul american a făcut aceste afirmații în contextul în care peste 30.000 de militari din 26 de țări membre sau partenere NATO participă la „Defender-Europe 2021”, cea mai mare aplicație militară NATO din acest an. România și Bulgaria vor fi scena mai multor exerciții organizate în cadrul „Defender-Europe 2021”.

Scopul exercițiului multinațional este acela de a consolida pregătirea strategică și operațională și interoperabilitatea dintre SUA, aliații și partenerii NATO. Pe lângă membrii Forțelor Armate ale SUA, la exercițiu vor participa și militari din România, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Bulgaria sau Georgia.

Exercițiul NATO „Defender-Europe” din acest an se desfășoară în contextul agravării tensiunilor între Rusia și Ucraina în zona pontică. Deși Moscova susține că și-a retras o mare parte din forțele dislocate pentru exerciții la granița ucraineană, există încă zeci de mii de militari ruși concentrați în Crimeea și în apropierea Ucrainei.