ApărareȘtiri

Generalul (3*) Daniel Petrescu, șeful Apărării a fost în vizită în Franța

Foto: MApN

Șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a fost în perioada 16 – 18 noiembrie într-o vizită în Franța, la invitația omologului francez, generalul Francois Lecointre, a anunțat MApN, după încheierea vizitei.

Șefii Apărării au abordat subiecte referitoare la planificarea pregătirii multinaționale pe teritoriul ambelor state.

”Generalul-locotenent Daniel Petrescu a mulțumit șefului Statului Major al Apărării din Franța pentru angajamentul constant și consistent al partenerilor francezi reliefat prin operațiile maritime derulate în Marea Neagră, contribuția la măsurile de asigurare aliate din cadrul Prezenței Înaintate Adaptate, sprijinul acordat în perioada de pregătire a detașamentului Forțelor Aeriene pentru misiunea din teatrul de operații Mali, îndelungata colaborare a Forțelor Terestre cu structuri similare din Franța și conlucrarea, de tradiție, dintre instituțiile militare de învățământ din cele două țări”, a detaliat MApN.

în problematica apărării specifică Uniunii Europene, generalul-locotenent Daniel Petrescu a transmis că „demersul european, la nivelul Comitetului Militar, de elaborare a busolei strategice va aduce clarificările necesare pentru menținerea securității statelor membre ale UE. Elemenele cheie pentru realizarea acestui instrument îl reprezintă procesul de analiză a spectrului amenințărilor și, implicit, întărirea capacităților de răspuns ale Uniunii Europene la aceste amenițări, în strânsă complementaritate cu procesele similare din cadrul NATO”.

Parteneriatul strategic dintre România și Franța rămâne fundamentul excelentelor relații dintre cele două armate, stabilite la nivel operațional, se mai spune în comunicatul ministerului.