ApărareȘtiri

General Predoiu: Militarii și polițiștii pleacă pentru că nu mai au încredere și situația se degradează

General (r) Silviu Predoiu, fost director al operațiunilor SIE (Foto: bzi.ro)

Mulți militari și polițiști trec în rezervă înainte de termenul legal pentru cî nu mai au încredere și situația se degradează, iar predictibiliatea nu mai există, spune generalul (r) Silviu Predoiu, fost director al Operațiunilor SIE, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Nicolae Ciucă, general în rezervă.

”Domnule prim-ministru, ar trebui să știți, la fel de bine ca și mine, de ce atât de mulți militari și polițiști trec în rezervă înaintea vârstei legale deși nu au oferte de muncă la fel de ”apetisante” precum cea pe care ați onorat-o dvs. Pleacă pentru că nu mai au încredere. Pleacă pentru că se așteaptă ca lucrurile să se degradeze. Pentru că nu mai există predictibilitate”, spune Predoiu.

El a remarcat că ”niciun politician nu s-a revoltat atunci când militarii au fost plasați, pe grila de salarizare, în treimea inferioară…niciun politician nu a citit Statutul Cadrelor Militare pentru a înțelege ce presupune această profesie”

Predoiu a susținut că anunțul lui Ciucă cum că vo fi corectate ”inechitățile” din pensii și se vor aduce ”modificări substanțiale” sistemului de pensii militare, înseamnă că statul român va încălca contractele asumate ferm în ultimii 30 de ani cu sute de mii de militari români, schimbând radical nu doar unul dintre puținele beneficii din acest contract ci și cariera militară pe ansamblu.

”Pentru că legea privind pensiile militarilor a fost modificată de 4 ori în 10 ani. Pentru că orice modificare a legislației privind drepturile lor a însemnat mereu și mereu mai rău. Pentru că, spre deosebire de alte categorii, precum magistrații, pe militari nu-i apără nimeni. Nu le apără nimeni onorarea, ceea ce le permite domnilor Drulă și Ciolacu să-i jignească de câte ori au de adunat ceva puncte electorale, nu le apără nimeni drepturile, nu le garantează nimic”, a susținut Predoiu

El a vorbit și despre dificultatea de a atrage resursî umană de elită în instituțiile militare: ”statul român, ca angajator, este compromis. De ce ar opta un tânăr pentru o carieră militară sau în poliție dacă această carieră presupune doar sacrificii, dacă venitul este mic, dacă nu există coerență, predictibilitate, beneficii, dacă cel mai des, în vorbele politicienilor, cuvântul militar este însoțit de adjectivul nesimțit”.

El l-a acuzat pe Ciucă că a ”aruncat în aer”  sistemul de apărare, ordine publică și securitate al României și că, înainte de a vorbi despre ”inechități, PNRR și altele asemenea” ar trebui să se gândească ”ce preț au cele 3 miliarde” pe care se teme să le piardă și cât va costa în timp și bani refacerea a ce ”a distrus”.

”Nici măcar nu mai contează dacă legea aceasta trece în forma prezentată de dvs. sau nu. Răul a fost deja făcut, neîncrederea s-a adâncit, predictibilitate nu mai există de mult. Veți vedea curând ce înseamnă o armată, o poliție, structuri de securitate care funcționează de la 8 la 16, de luni până vineri, fără zecile de ore suplimentare neplătite și nerecuperate. Din păcate vom vedea si noi”, mai spune generalul (r) Silviu Predoiu, fost direcțor al Operațiunilor SIE, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Nicolae Ciucă.