ApărareȘtiri

General Dynamics și Patria, în competiție pentru livrarea a 150 de vehicule blindate Bulgariei

Compania finlandeză Patria și filiala europeană a General Dynamics, de la care România a achiziționat recent transportoare Piranha 5, sunt singurele firme rămase în competiția pentru livrarea armatei bulgare a 150 de vehicule blindate, a declarat ministrul Apărării de la Sofia, preluat de agenția de presă Reuters. Valoarea contractului ajunge la 1,46 miliarde de leva (823 milioane dolari).

Ministrul bulgar Krasimir Karakachanov a anunțat că cele două companii au depus oferte ferme la licitația organizată în vederea achiziționării de vehicule blindate pentru armata bulgară.

Interesate de licitație s-au mai arătat și companiile Artec (Germania), care a propus un proiect specific, și Nexter (Franța), ce a oferit negocieri directe interguvernamentale, a adăugat oficialul de la Sofia.

În ceea ce privește oferta franceză, Karakachanov a declarat că negocierile directe nu sunt o opțiune în procesul actual, însă, în cazul în care Parlamentul bulgar decide să schimbe regulile, guvernul ar putea reconsidera oferta.

Parlamentul de la Sofia a modificat deja unele reguli, permițând guvernului să cumpere, la începutul acestui an, opt avioane multirol  F-16 de la firma americană Lockheed Martin – plătind 1,26 miliarde de dolari – aceasta fiind cea mai valoroasă achiziție în plan militar făcută de Bulgaria în cei 30 de ani după căderea comunismului.

Ministerul Apărării urmează să evalueze ofertele pentru vehicule blindate până la începutul lunii martie, iar un contract cu câștigătorul va fi semnat  în prima parte a anului viitor.

Compania General Dynamics European Land Systems (GDELS) a câștigat în anul 2017 o licitație de circa 900 de milioane de dolari organizată de România pentru achiziționarea a 227 de transportare blindate Piranha 5. Potrivit contractului, 197 de transportoare vor fi integrate și produse de către Compania Naţională ROMARM S.A.- Filiala Uzina Mecanică Bucureşti S.A.