ApărareȘtiri

General Dynamics întrevede potențiale vânzări de vehicule blindate în România și în alte țări europene

Vehicul blindat Eagle (GDELS)

Directorul general al General Dynamics, Phebe Novakovic, a declarat recent că grupul american observă „semne ale unei cereri în creștere” de vehicule blindate în România, Cehia, Danemarca, Elveția și Spania, precum și în Orientul Mijlociu. Producătorul transportoarelor Piranha V și-a manifestat interesul și pentru programul de înzestrare cu autovehicule de teren blindate si neblindate de tip ușor – 4×4 (ATBNTU 4X4) pentru Armata României.

„Pe termen scurt, suntem stabili la nivel internațional, dar vedem oportunități bogate în perioada intermediară”, a declarat Novakovic, citată de publicația online Defense News.

GDELS-Mowag (General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH), filiala din Europa a grupului american, propune vehiculul Eagle în cadrul programului autovehicule de teren blindate si neblindate de tip ușor.

Potrivit surselor noastre, reprezentanții grupului american poartă discuții cu o serie de companii românești din industria apărării cu scopul încheierii de parteneriate pentru fabricarea vehiculelor Eagle pentru Armata română în țară.

Familia de vehicule EAGLE, testată pe câmpurile de război, a fost proiectată pe baza standardelor NATO și utilizată de forțele armate din Elveția, Germania și Danemarca.

EAGLE oferă protecție împotriva minelor antitanc, dispozitivelor explozive improvizate (IED), lansatoarelor de rachete și protecție balistică care anterior erau posibile doar în cazul vehiculor cu o greutate dublă, afirmă producătorul.

Vehicule EAGLE pot îndeplini o mare varietate de misiuni, precum comandă și legătură, recunoaștere, poliție/forțe speciale, patrulare, etc.

GDELS produce deja pentru Armata română transportoarele blindate de luptă Piranha V, care sunt fabricate la Uzina Mecanică București.

În competiția pentru programul ATBNTU 4X4 s-au înscris două companii franceze (Arquus cu Sherpa Light și Thales cu Hawkei) și trei americane (Oshkosh cu JLTV; General Dynamics cu EAGLE și AM General cu NXT 360 Humvee). Mai mult, se pare că și turcii sunt interesați de acest program.

Desemnat drept un proiect esențial în Carta Albe a Apărării 2020, programul autovehicule de teren blindate si neblindate de tip ușor (ATBNTU 4X4) se anunță a fi unul dintre cele mai masive proiecte de înzestrare din ultimii ani. Surse din industria apărării ne-au relatat că MApN-ul a solicitat livrarea a aproximativ 5000 de vehicule blindate, însă această cifră ar putea fi revizuită.