ApărareȘtiri

General american: România trebuie să fie “centrul de greutate” al strategiei NATO de descurajare a Rusiei în regiunea pontică

Sursa: Center for European Policy Analysis

Alianța Nord-Atlantică acordă foarte puțină atenție amenințării reprezentate de Rusia la Marea Neagră, zonă pe care Moscova o consideră ca o platformă de lansare spre alte regiuni, se afirmă într-un raport al cărui coautor este generalul-locotenent (r) Ben Hodges, fost comandant al Forțelor terestre ale SUA în Europa, informează publicația Star and Stripes.

“Ceea ce a fost cândva o zonă marginală din punct de vedere naval pentru Rusia este acum elementul central al proiecției puterii Moscovei în Mediterana … Evident, este mai dispusă să folosească forța în regiunea Mării Negre decât oriunde altundeva de-a lungul flancului estic” al NATO, a afirmat Ben Hodges, într-un raport publicat marți de Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA).

Raportul, intitulat “Un flanc, o amenințare, o singură prezență: O strategie pentru flancul estic al NATO”, susține că NATO s-a concentrat pe consolidarea prezenței sale la Marea Baltică, cu grupurile multinaționale de luptă și alte măsuri, dar alianța a neglijat regiunea Mării Negre.

Autorii raportului recomandă schimbări care ar pune Marea Neagră “în centrul hărții geostrategice”.

Prezența limitată a NATO în România, de exemplu, ar trebui să fie consolidată până la un nivel similar cu ceea ce au aliații în statele baltice și în Polonia, potrivit raportului.

România trebuie să fie “centrul de greutate” al strategiei de descurajare regională a NATO și trebuie întărită cu capacități de comandă și control, cât și o infrastructură feroviară și rutieră îmbunătățită, au afirmat autorii.

Sisteme maritime fără pilot și sistemele terestre ar putea fi amplasate în România, inclusiv rachete antinavă, drone și aeronave de atac, și ar putea fi folosite pentru a consolida capacitatea defensivă NATO în vestul Mării Negre, potrivit raportului.

De asemenea, autorii solicită instituirea unei misiuni de poliție maritimă la Marea Neagră pentru o prezență navală a NATO constantă pe tot parcursul anului.

Raportul, de asemenea, susține că sunt necesare și îmbunătățiri în Polonia și în țările baltice și sugerează că NATO ar trebui să ajusteze modul în care măsoară cheltuielile pentru apărare între aliați, în contextul în care președintele Donald Trump a mustrat în repetate rânduri aliații care nu se încadrează în obiectivul de alocare a 2% din PIB pentru apărare.

Hodges, care a condus Forțele terestre ale SUA în Europa (USAREUR) până în 2018, a subliniat că regiunea Mării Negre are o importanță strategică și economică mai mare pentru Moscova decât regiunea baltică.

“Acțiunile subversive, de sondare și intervențiile Rusiei de-a lungul flancului estic s-ar putea transforma în câteva conflicte directe pe flancul estic al NATO. Din acest motiv, alianța trebuie să se pregătească, fie pentru a descuraja escaladarea, pentru a dezamorsa un conflict armat, fie pentru a se apăra în cazul unei confruntări militare directe”, conchid autorii.