ApărareȘtiri

General american: MiG-29, cea mai bună soluție imediată pentru Ucraina, dar pe viitor sunt necesare avioane occidentale moderne

Avion de lupta MiG-29 al aviației ucrainene (Air Force Command of UA Armed Forces)

Avioanele MiG-29, de fabricație sovietică, ar putea fi cea mai bună soluție pe termen scurt pentru susținerea Ucrainei, dar pe viitor, vor fi necesare avioane occidentale moderne, a declarat generalul american David Baldwin, comandantul Gărzii Naționale din California, pentru POLITICO.

„MiG-urile sunt cea mai bună soluție imediată pentru a sprijini ucrainenii, dar avioanele de vânătoare americane sau occidentale sunt opțiuni care ar trebui explorate cât mai curând posibil”, a spus Baldwin.

Baldwin a declarat anterior că oficialii militari americani discută cu omologii lor ucraineni despre solicitarea Kievului privind furnizarea de avioane de luptă care să-i permită să reziste invaziei ruse.

„Există multe lucruri bune la MiG-uri pentru că sunt deja instruiți pentru ele, dar dacă vor folosi aeronave de tip occidental, este o discuție despre numărul și tipurile și capacitățile aeronavelor care ar putea fi disponibile”, a explicat Baldwin.

Membrii Gărzii Naționale din California au o relație de lungă durată cu Ucraina, antrenându-se cu omologii lor din armata ucraineană încă din anii 1990.

Locotenent-colonelul Brandon Hill, un purtător de cuvânt al Gărzii Naționale din California, a subliniat că decizia finală privind furnizarea de avioane fabricate de SUA revine Casei Albe și Pentagonului. Oficialul însă a remarcat că, inclusiv înainte de debutul conflictului, intenția a fost întotdeauna ca Ucraina să devină „interoperabilă cu NATO”, inclusiv oferindu-le oportunitatea de a opera avioane de luptă occidentale.

Membrii Gărzii Naționale din California, în special piloții, comunică zilnic cu soldații și aviatorii ucraineni pentru a împărtăși tactici și idei, a adăugat Baldwin.

Chestiunea transferului de avioane de origine sovietică este complicată și de faptul că toate mai puține țări NATO dispun de astfel de aeronave. Bulgaria, Polonia și Slovacia sunt singurele țări aliate care continuă să opereze un număr limitat de aparate MiG-29, dar plănuiesc să le înlocuiască cu avioane americane în următorii ani.