ApărareȘtiri

General american: Mai multe națiuni doresc să adere la NATO, însă nimeni nu bate la ușa Kremlinului cerând să fie primit înapoi

Aliații NATO se bucură de o prosperitate mai mare și de o siguranță sporită datorită alianței transatlantice, iar datorită acestui fapt, o serie de țări și-au exprimat dorința de a adera la această organizație de securitate, a afirmat generalul-locotenent (ret) Ben Hodges, fost comandant al Forțelor terestre ale SUA în Europa (USAREUR), care a adăugat că, pe de altă parte, niciun stat nu solicită protecția și ajutorul Rusiei.

“Într-adevăr! Nu este perfect, dar suntem cu toții mai siguri și mai prosperi datorită NATO. Există motive pentru care mai multe națiuni sunt la coadă dorind să se alăture. Nimeni nu bate la ușa Kremlinului cerând să fie primit înapoi”, a afirmat Hodges, într-un mesaj postat pe Twitter cu ocazia aniversării a 72 de ani de la înființarea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.

NATO s-a înființat prin semnarea, la 4 aprilie 1949, a Tratatului Atlanticului de Nord. Primii semnatari au fost SUA, Canada și 10 state europene. În prezent, cuprinde 30 de state membre din Europa și America de Nord. Cel mai recent membru NATO este Republica Macedoniei de Nord, ca urmare a aderării la Alianță în data de 27 martie 2020, indică MAE.

În prezent, trei state partenere ale alianței aspiră la obținerea calității de membru NATO – Bosnia-Herţegovina, Georgia și Ucraina. De asemenea, numeroase țări din întreaga lume au statutul de partenere NATO, inclusiv Republica Moldova sau Serbia.

Rusia la rândul său conduce un bloc de securitate colectivă: Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), care însă reunește doar șase foste republici sovietice.