ApărareȘtiri

General american despre incursiunile aeriene ruse: Moscova încearcă să cartografieze acoperirea radar NATO

Avion Il-38 (MOD Japan)

Scopul zborurilor avioanelor militare ruse în apropierea spațiului aerian al țărilor NATO este acela de a cartografia acoperirea radar a alianței, cât și de a testa timpii și tehnicile de răspuns ale alianței, a declarat generalul-locotenent (r) Ben Hodges, fost comandant al Forțelor terestre ale SUA în Europa.

“Testează timpii și tehnicile de răspuns. Fac asta în jurul Mării Negre, precum și în Atlantic și în regiunea baltică”, a declarat generalul american pentru The Irish Times, în luna martie, după ce avioane ruse au fost interceptate în decurs de câteva zile în nordul Atlanticului, Marea Norvegiei și Alaska.

Hodges a adăugat că se așteaptă ca rușii “să continue să testeze pentru a vedea cum răspundem, să continue să întreprindă acțiuni de recunoaștere pentru a identifica conturul acoperirii radar și ce putem face. Toate acestea stau la baza efortului lor de a colecta date pentru zile negre”.

Fostul comandant al Forțelor terestre ale SUA în Europa a explicat că o zonă de interes major pentru Rusia este așa-numita breșă GIUK, între Groenlanda, Islanda și Marea Britanie.

“Nu am nicio îndoială că întreprind acțiuni acțiuni de recunoaștere acolo. Activitatea submarină de acolo este la fel de îngrijorătoare și din același motive”, a afirmat Hodges.

La începutul lunii martie, avioane rusești au efectuat șase misiuni în apropierea spațiului aerian NATO iar în urmă cu trei zile, două aeronave ruse de patrulare maritimă și luptă antisubmarin Iliușin Il-38 (nume de cod NATO: May) au intrat în Zona de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ) din Alaska, fără să pătrundă în spațiul aerian suveran al vreunei țări NATO.

Potrivit generalului american Terrence J. O’Shaughnessy, comandantul NORAD, scopul incursiunii aeronavelor ruse ar fi fost acela de a testa capacitatea de reacție a aviației SUA în contextul pandemiei de coronavirus.

“Au vrut să vadă dacă suntem capabili să reacționăm”, a afirmat O’Shaughnessy pentru Fox News, după cea mai recentă incursiune aeriană rusă.

Rusia a transmis că avioanele Il-38 participau la exercițiile militare desfășurate, începând de pe 30 martie, în regiunea Peninsulei Kamceatka din Orientul Îndepărtat rus, informează The Aviationist, citând mass-media de stat rusă.

Kamceatka se situează la peste 500 de kilometri de Alaska și insulele Aleutine.

Pe 9 aprilie, Ministerul Apărării de la Tokyo a publicat o imagine cu un Il-38 în apropiere de Japonia. Se preuspune că ar fi fost unul dintre avioanele interceptate în ziua precedentă de aeronave F-22.