ApărareȘtiri

General american: Cea mai mare amenințare din partea Rusiei și Chinei este reprezentată de progresele realizate de cele două țări în privința capacităților spațiale

Sursa: commons.wikimedia.org

Generalul Dave Goldfein, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene din SUA, a afirmat că cea mai mare amenințare din partea Rusiei și Chinei este reprezentată de progresele realizate de cele două țări în ceea ce privește dezvoltarea capacitățile spațiale, transmite portalul Defense News.

Oficialul american a făcut aceste afirmații cu în cadrul celei mai recente ediții a Forumului Național de Apărare Reagan. Goldfein și alți invitați au discutat despre amenințările venite dinspre Rusia și China.

Invitații au subliniat că axarea sporită asupra forțelor armate, politică ancorată de o economie puternică, permite Chinei să avanseze cu mai mare rapiditate și cu mai multă sofisticare decât Rusia.

„Rusia este o amenințare destul de periculoasă, deoarece este o economie în declin, iar situația demografică este provocare pentru președinte”, a spus Goldfein, adăugând: „Am văzut acțiunile lui [Vladimir Putin] atunci când se află în această poziție”.

„Dar China este fața amenințării. China are economia”, a subliniat generalul american.

În ceea ce privește spațiul, în mod specific, amenințarea constă nu doar în creșterea gradului de conștientizare de către China a importanței acestui domeniu, ci în capacitățile de care această țara dispune, a adăugat oficialul american.

Din 2007, China își dezvoltă arsenalul de arme anti-satelit pentru a include arme cinetice, dispozitive de bruiaj care pot bloca GPS-ul sau comunicațiile prin satelit, cât și lasere terestre.

China și-a consolidat, de asemenea, capacitățile spațiale și va controla cel mai mare sistem de poziționare geografică din 2020, a afirmat în noiembrie directorul Agenției de Informații pentru Apărare, generalul Robert Ashley. De asemenea, în anul 2018, China a efectuat mai multe operațiuni spațiale decât oricare altă țară și se clasează pe locul doi după SUA în ceea ce privește numărul de sateliți militari și civili pe orbită, a adăugat directorul agenției.

Goldfein a menționat și trei direcții majore de investiții în ceea ce privește securitatea spațială.

În primul rând, „trebuie să apărăm ceea ce avem. În același timp, trebuie să trecem la o arhitectură defensibilă. Dar nu este suficient să iei lovituri în ring. La un moment dat trebuie să lovești înapoi. Și în al treilea rând, trebuie să transformăm forța noastră într-o forță de luptă”, a explicat Goldfein.