ApărareȘtiri

Gen. Spînu: Militarii au pensii de stat în aproape toate țările NATO și ale UE, toți plătim CASS, CAS și impozite pe solde

Foto: mapn.ro

Toți militarii români, ca și salariații civili, plătesc către stat contribuții și impozit pe soldă, respectiv 25% CASS, 10% CAS și 10% impozit, spune generalul de birgadă Constantin Spînu, șeful DIRP din MApN.

El a precizat, într-un articol din presa militară, că ”asigurarea veniturilor militarilor după trecerea în rezervă se face pe un sistem de pensie de stat în aproape toate țările NATO și ale Uniunii Europene.  Aceasta este regula. Excepțiile sunt foarte puține” și a explicat cum se calculează pensiile militare de stat în România, care este vârsta standard de pensionare și cum se reduce aceasta.

”Vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 45 de ani, pentru cei născuți până în 1959, respectiv 47 de ani, pentru cei născuți după 1970. Miturile referitoare la pensionări anticipate sau pentru limită de varstă în jurul a 40 de ani, cu pensii uriașe, sunt, evident… mituri”, a spus Spînu.

În articol sunt prezentate modul în care se calculează pensiile militare și vârstele de pensionare ale militarilor în Franța, Germania, Polonia, Turcia, Belgia.

Spînu a mai afirmat, în contextul discuțiilor despre reforma pensiilor asumată prin PNRR, că o comunicare oficială dinspre CE conform căreia pensiile militare ”trebuie considerate speciale și aduse la ordin în câmpul contributivității” este doar ”pretinsă” și că există doar un studiu ai doi angajați ai CE, care au precizat că documentul reprezintă punctul lor de vedere și nu al Comisiei Europene.