ApărareȘtiri

Gen. Hodges, la Uzina Mecanică București: Blindatele Piranha 5 ale Armatei Române contribuie la protejarea flancului estic al NATO

Vizita generalului Ben Hodges la Uzina Mecanică București (FOTO: GDELS)

Generalul-locotenent (ret) Ben Hodges, fost comandant al Forțelor terestre ale SUA în Europa (USAREUR), a declarat, în cadrul unei vizite la Uzina Mecanică București, că blindatele Piranha 5 îmbunătățesc mobilitatea Armatei Române, contribuind astfel la protejarea flancului estic al NATO.

Fostul oficial american s-a declarat impresionat de colaborarea între General Dynamics European Land Systems (GDELS) și Uzina Mecanica București în ceea ce privește producția transportoarelor blindate Piranha 5.

În cadrul vizitei sale, generalul Ben Hodges a discutat cu Marinică Mîrzu, directorul GDELS România, și cu Mihai Rafiu, directorul general al Uzinei Mecanice București.

„Sunt impresionat de investițiile susținute și de transferul cuprinzător de tehnologie realizat între GDELS și partenerul său român UMB”, a afirmat generalul.

„Piranha 5 completează și îmbunătățește excelent capacitățile de mobilitate militară ale Forțelor Armate Române, contribuind astfel în mod semnificativ la protejarea și întărirea flancului estic al NATO”, a adăugat Ben Hodges.

România a comandat un număr de 227 de transportoare blindate de la firma GDELS-Mowag (General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH). Primele 36 au fost fabricate în Elveția, iar 191 sunt realizate în România, la Uzina Mecanică București. Valoarea contractului se ridică la aproape 900 de milioane de euro.

În anul curent se va trece la etapa a II-a a programului, „Transportor blindat pentru trupe 8×8”, urmând să fie semnat contractul subsecvent pentru începerea fabricarea Piranha 5 în România, potrivit Trustului de presă al MApN.

De asemenea, în luna septembrie a anului trecut, Virgil Popescu, în acel moment ministru al Economiei, vorbea chiar de o posibilă preluare a Uzinei Mecanice București de către General Dynamics.