EnergieȘtiri

Gazprom anunță că a crescut livrările de gaze către România cu 305,6% în perioada ianuarie-septembrie

Sursa: energynomics.ro

Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat recent că a crescut livrările către România cu 305,6% în intervalul ianuarie-septembrie 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut, însă efectele acestei creșteri nu par să se resimtă în piață în condițiile în care gazul a înregistrat vineri un nou preț record pe piața europeană, depășind pentru prima dată 1200 de dolari pe mia de metri cubi.

Prețul gazului în Europa s-a dublat în ultimele două luni, de la 515 de dolari pe mie de metri cubi la începutul lunii august, la peste 1.200 de dolari pe mia de metri cubi pe 1 octombrie. Criza energetică din Europa nu a ocolit nici România, iar analiștii estimează că situația nu se va ameliora în următoarele luni.

Presa europeană a indicat că una dintre cauzele crizei ar fi aceea că rușii de la Gazprom ar fi restricționat livrările de gazele naturale spre Europa, scopul fiind acela de a presa liderii europeni să aprobe funcționarea controversatului gazoduct Nord Stream 2. Corporația rusă de stat a catalogat drept absurde aceste afirmații, susținând că, în primele nou luni ale acestui an, exporturile sale de gaz natural în afara fostei Uniuni Sovietice au fost cu 15% mai mari decât în perioada similară a anului trecut, fiind cel mai ridicat volum al exporturilor după anul 2018.

În mod particular, cele mai importante creșteri au fost înregistrate în exporturile către România (+305,6%), Turcia (+138,3%), Serbia (+125,2%), Bulgaria (+52,5%), Germania (+33,2%), Finlanda (+17,5%), Italia (+14,2%), Polonia (+ 11,2%) și Grecia (+10,8%).

Gazprom estimează ca exporturile sale de gaze către Europa vor ajunge anul acesta la peste 183 miliarde de metri cubi, cu 6 miliarde de metri cubi mai mult decât în 2020.

Potrivit gigantului energetic rusesc, datele asociației Gas Infrastructure Europe indică faptul că nivelul rezervelor din instalațiile europene de stocare a gazelor erau la finalul lunii septembrie la cel mai scăzut nivel din ultimii ani. Diferența negativă dintre stocurile actuale și volumul înregistrat anul trecut este de 20,5 miliarde de metri cubi de gaz.

Alte cauze ale crizei energetice europene mai sunt nivelurile reduse al stocurilor, cererea ridicată din Asia și oferta limitată de la principalii furnizori.

Situația însă se dovedește una profitabilă pentru Gazprom; prețul acțiunilor corporației ruse de stat ajungând la un nivel record de peste 382 de ruble pe 5 octombrie, după o creștere de 16,4% în ultima lună.