EnergieInfrastructurăȘtiri

Gazoductul Nord Stream 2 ar putea fi finalizat până cel târziu la începutul anului 2021, cu un an întârziere din cauza sancțiunilor Washingtonului

Sursa: voa.com

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că speră că gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, va fi finalizat cel târziu până la începutul anului 2021, în ciuda sancțiunilor americane.

„Sper că înainte de sfârșitul anului sau cel târziu în primul trimestru al anului următor, lucrările vor fi finalizate și gazoductul va fi lansat”, a spus Putin într-o conferință de presă la Moscova, alături de cancelarul german Angela Merkel, transmite Agence Belga.

Un astfel de calendar reprezintă o întârziere de un an. Rușii și germanii au planificat punerea în funcțiune a controversatului gazoduct subacvatic pentru sfârșitul anului 2019 sau la începutul anului 2020.

Merkel și-a reafirmat susținerea pentru proiect și a criticat din nou sancțiunile Washingtonului, care au paralizat lucrările.

Compania care instala conductele pe fundul Mării Baltice s-a retras din proiect pentru a scăpa de represaliile americane.

Washingtonul susține cu fermitate că proiectul Nord Stream 2 amenință securitatea națională și energetică a aliaților săi europeni, deoarece crește controlul Rusiei asupra aprovizionării cu energie a regiunii.

Statele Unite nu sunt singurele care contestă gazoductul Nord Stream 2. Ucraina, Polonia, Letonia și Lituania – țări care au frontiere directe cu Rusia – și-au exprimat în mod public opoziția față de acest proiect, la fel și Franța.

În pofida eforturilor, Rusia nu a reușit, deocamdată, să suplinească folosirea conductelor ucrainene pentru exportul de gaze spre Europa prin intermediul celor două trasee alternative – TurkStream și Nord Stream 2, așa că acceptat pe ultima sută de metri un acord cu Kievul privind tranzitul gazului.

Cu o populație totală de peste 500 de milioane de oameni, Uniunea Europeană este o piață râvnită – și un teren de luptă politic – pentru cei mai mari exportatori de energie din lume, în special cei din industria gazelor naturale.