ApărareȘtiri

Garda Națională a Armatei SUA a primit primul elicopter UH-72B Lakota de la Airbus

Elicopter UH-72B Lakota (sursa foto: Airbus)

Grupul Airbus Helicopters a livrat Gărzii Naționale a Armatei SUA primul exemplar UH-72B, cea mai recentă versiune a elicopterului utilitar ușor Lakota, se arată într-un comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

Aeronava a fost realizată la uzina Airbus din Columbus, statul american Mississippi.

Această livrare este prima din cele 18 elicoptere UH-72B Lakota comandate în prezent pentru a sprijini misiunile critice ale Gărzii Naționale.

„Odată cu adăugarea modelului UH-72B Lakota în flota noastră, armata SUA își sporește capacitatea de a salva vieți, de a proteja comunitățile și de a oferi ajutor în cazul unui dezastru, exact atunci când este cea mai mare nevoie de aceasta”, a declarat colonelul Calvin Lane, manager de proiect al Armatei SUA pentru elicopterele utilitare.

UH-72B este cea mai recentă versiune a elicopterului utilitar ușor al armatei, deja recunoscut ca fiind cea mai populară aeronavă comercială de serie, de la prima atribuire a contractului Lakota în 2006. Armata profită de avantajele unui program comercial de tip COTS, primind îmbunătățiri și consolidări ale produsului prin evoluția aeronavei, fără a investi bani guvernamentali în dezvoltarea acestor capacități.

Având la bază modelul H145, aeronava UH-72B încorporează tehnologii care sporesc atât siguranța, cât și performanțele de zbor, inclusiv rotorul principal cu cinci pale, rotorul spate de tip Fenestron, motoarele Safran Arriel 2E și suita de avionică Helionix proiectată de Airbus. Suita Helionix prevede un pilot automat dual-duplex avansat, în patru axe, pentru a asigura anvelopa de zbor și protecția în situațiile over-limit, decolarea automată și abordările zborului la punct fix complet cuplat.

„Echipele noastre din Mississippi, printre care se numără însuși veterani ai Armatei SUA și ai Gărzii Naționale, sunt mândre să construiască și să livreze prima aeronavă din această nouă versiune Lakota în sprijinul misiunilor esențiale ale armatei care protejează și servesc țara noastră”, a declarat Scott Tumpak, vicepreședinte responsabil pentru programele de elicoptere militare Airbus în SUA. „Mulțumim Armatei pentru încrederea pe care a acordat-o companiei Airbus de mai bine de 15 ani și ducem mai departe angajamentul dezvoltării moștenirii Lakota pentru femeile și bărbații în uniformă care depind de aceasta”.

Cu aproape 10 configurații diferite disponibile, Lakota oferă performanțe dovedite, fiabilitate operațională remarcabilă și adaptabilitate de neegalat pentru un spectru larg de misiuni militare, susține producătorul european.

Elicoptere tip Lakota sunt fabricate la unitatea de producție Airbus din Columbus, Mississippi, unde lucrează aproape 250 de angajați, dintre care 40% fiind veterani americani.