ApărareȘtiri

FS ”Var”, participantă la Războiul din Golf face un exercițiu comun cu nava ”Viceamiral Bălescu”

FS „Var” și puitorul d mine „Viceamiral Constantin Bălescu” (FNR)

Nava militară franceză de comandament și sprijin logistic FS „Var”, participantă la operațiunile „Desert Storm” și „Desert Shield” din timpul Războiului din Golf participă sâmbătă la un exercițiu comun cu cu puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, în apele teritoriale românești și în apele internaționale ale Mării Negre.

Nava a staționat la Constanța în perioada 22-25 iulie. Pe timpul escalei, o delegație condusă comandantul navei , căpitan-comandorul Christophe Nielly, a făcut o vizită oficială la Comandamentul Flotei, unde a discutat cu reprezentanții Forțelor Navale Române despre dezvoltarea interoperabilității marinarilor militari români și francezi, conform Forțelor Navale Române.

Nava militară de comandament și sprijin logistic FS „Var”, cu număr de bordaj A-608, a intrat în serviciul Marinei Militare Franceze în anul 1983 și are capabilități de a găzdui la bord structuri de comandă pentru operațiuni aero-navale, precum și de a furniza sprijin logistic navelor și aeronavelor care desfășoară acțiuni de lungă durată în spațiul maritim.

Nava are un echipaj alcătuit din aproximativ 170 de militari și a participat la numeroase misiuni, operațiuni și exerciții, dintre care menționăm Operațiile „Desert Storm” și „Desert Shield”, din perioada 1990-1991, când a făcut parte din coaliția multinațională de forțe care au luptat împotriva Irakului, în Războiul din Golf.