ApărareInfrastructurăIntelligence

Frontex, pasivă față de ”practici ilegale” ale gărzilor de coastă grecești?

Frontex

Frontex, agenţia europeană pentru supravegherea frontierelor externe, este implicată în mai multe incidente de refuz al unor ambarcaţiuni cu solicitanţi de azil care traversau Marea Egee între Turcia şi Grecia, se menţionează într-o anchetă a mai multor media, printre care şi revista germană Der Spiegel, relatează AFP, citată de Agerpres.

Investigaţiile desfăşurate “arată pentru prima dată că responsabili ai Frontex sunt conştienţi de practici ilegale ale gărzilor de coastă greceşti şi sunt în parte implicaţi ei înşişi în cazuri de refuz”, scrie Der Spiegel într-un articol disponibil online sâmbătă.

Jurnaliştii susţin că au documentat şase cazuri petrecute din aprilie în Marea Egee în care echipe ale Frontex cel puţin au asistat fără a reacţiona la refuzul şi îndreptarea către Turcia a unor ambarcaţiuni cu refugiaţi care se aflau în apele greceşti, o practică ilegală.

Într-un caz din luna iunie o înregistrare video arată o navă a Frontex blocând o ambarcaţiune cu refugiaţi apoi, într-o altă scenă înregistrată, trecând prin faţa ambarcaţiunii cu refugiaţi în mare viteză înainte de a pleca din zonă.

Frontex nu a comentat cazurile ridicate de jurnalişti, menţionează Der Spiegel, dar a declarat că agenţii săi operează în baza unui cod de conduită în materie de drepturile omului şi respectă interdicţia de refuz al ambarcaţiunilor cu migranţi.

Fără a menţiona articolul, Frontex a anunţat vineri seară pe contul său de Twitter că este “în contact au autorităţile greceşti în legătură cu incidente pe mare din ultimele luni” şi că Atena a deschis “o anchetă internă”. Frontex acţionează “cu respectarea drepturilor fundamentale şi a legii internaţionale”, subliniază agenţia pe Twitter.