ApărareȘtiri

Fregatele Type 31 ale Forțelor Navale Regale Britanice vor fi echipate cu sistemul antiaerian Sea Ceptor dezvoltat de MBDA

Sistem antiaerian Seaceptor (MBDA)

Fregatele Type 31 ale Forțelor Navale Regale Britanice vor fi echipate cu sistemul Sea Ceptor dezvoltat de grupul european MBDA, în baza unui contract oferit de Ministerul Apărării de la Londra, potrivit unui comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

Folosind Common Anti-air Modular Missile (CAMM), Sea Ceptor își va asuma rolul sistemului de apărare cu rază scurtă și foarte scurtă la bordul noilor fregate Type 31, care vor putea contracara o varietate amenințări aeriene, inclusiv rachete cu viteză mare, aeronave de atac, dar și unele amenințări de suprafață – nave rapide de atac.

Sea Ceptor oferă performanțe excepționale de apărare, cu un timp de răspuns rapid și o rată ridicată de foc pentru a anihila simultan mai multe amenințări. Tehnologia Soft Vertical Launch (SVL) de ultimă generație permite o acoperire completă de 360°.

„Suntem încântați de acest nou succes al familiei CAMM. Sea Ceptor a fost proiectat pentru a aduce o nouă perspectivă în apărarea navală anti-aeriană, iar acest obiectiv este atins odată cu adăugarea fregatelor Type 31 pe lista tot mai lungă a navelor care au ales sistemul Sea Ceptor”, a declarat directorul general al grupului MBDA, Eric Beranger.

Noul contract include integrarea Sea Ceptor cu sistemele navelor Type 31, precum și livrarea și instalarea echipamentelor hardware pentru programul fregatelor. Sistemul este proiectat și fabricat în Marea Britanie, iar contractul este parte a Portfolio Management Agreement (PMA), parteneriat inițiat în 2010 între Ministerul Apărării de la Londra și MBDA privind proiectarea și producția sistemelor complexe de armament. Prin acest program au fost asigurate peste 4.000 de locuri de muncă în cadrul MBDA UK, generând economii de peste 1,2 miliarde de lire sterline.

Sea Ceptor este operațional în prezent pe fregatele Type 23 ale Marinei Regale și va asigura și protecția fregatelor Type 31.

Sistemul Sea Ceptor a fost selectat de forțe navale din întreaga lume, inclusiv Canada (pentru fregatele Canadian Surface Combatant), Noua Zeelandă (fregatele clasa Anzac), Brazilia (fregatele clasa Tamandaré) etc. De asemenea, Sea Ceptor este operațional în prezent pe fregatele Type 23 ale Marinei Regale și va asigura și protecția fregatelor Type 31.