ApărareȘtiri

Fregata Regina Maria și alte patru nave NATO efectuează o vizită în portul Poti din Georgia

Fregata Regina Maria (Ministry of Interior, Georgia)

Fregata românească Regina Maria și nave din Bulgaria, Canada, Italia și Turcia efectuează o vizită în portul Poti din Georgia, în perioada 7-9 aprilie 2020; urmând ca vasele NATO să participe la exerciții alături de nave ale Gărzii de Coastă Georgiene, se arată într-un comunicat dat publicității de alianța transatlantică.

Fregata Regina Maria în portul Poti (Ministry of Interior, Georgia)

Ca urmare a măsurilor preventive implementate în contextul pandemiei COVID-19, între echipajele navelor NATO și militari sau oficiali georgieni nu vor exista contacte directe, față în față.

Cele cinci fregate din state membre NATO fac parte din gruparea navală SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group) și se află sub comanda contraamiralului italian Paolo Fantoni, aflat pe nava ITS Fasan.

Fregata italiană Virginio Fasan (Ministry of Interior, Georgia)

“Oportunități ca aceasta, de a exersa și lucra îndeaproape cu Garda de Coastă din Georgia, îmbunătățesc considerabil interoperabilitatea dintre forțele noastre, care poate aduce foloase semnificative în ceea ce privește cooperarea viitoare în domeniul maritim”, a declarat contraamiralul Paolo Fantoni, Marina italiană, comandantul SNMG2.

Trei națiuni membre NATO și două state partenere ale alianței (Ucraina și Georgia) au ieșire la Marea Neagră, astfel că securitatea, cooperarea și stabilitatea în regiune sunt importante pentru NATO. Pentru a sprijini acest obiectiv, forțele navale ale alianței transatlantice și-au sporit prezența în Marea Neagră, se mai afirmă în comunicatul dat publicității de NATO.

Grupul SNMG2, care acționează în Marea Neagră de pe data de 23 martie, include cinci unități: ITS Virginio Fasan (Italia), HMCS Fredericton (Canada), TCG Salihreis (Turcia), ROS Regina Maria (România) și BGS Verni (Bulgaria).

Cu ocazia vizitei în Georgia, navele NATO vor efectua exerciții maritime împreună cu vasele Ochamchire (P23) și Dioskuria (P25) ale Gărzii de Coastă, a transmis Ministerul de Interne de la Tbilisi.

Navele de patrulare georgiene Ochamchire și Dioskuria (Ministry of Interior, Georgia)

Cele două nave de patrulare – Ochamchire și Dioskuria (clasa Island) – au fost primite de Georgia de la Statele Unite în anul 2018, potrivit site-ului oficial al Poliției de Frontieră din Georgia.

Aceasta este prima vizită a SNMG2 în Georgia în cursului acestui an. Nave NATO au vizitat Georgia de două ori anul trecut, în aprilie și octombrie.

Fregata rusă Pytlivy – proiect 1135M/Krivak II – a fost trimisă să urmărească navele NATO din România, Canada, Italia, Bulgaria și Turcia care efectuează exerciții în zona Mării Negre, potrivit unor surse diplomatice și militare pentru agenția de știri TASS.

Alianța Nord-Atlantică și-a sporit prezența în zona Mării Negre după anexarea regiunii Crimeea de către Rusia, în anul 2014.