ApărareȘtiri

Franța investește 900 de milioane de euro în 7 nave noi de patrulare offshore

Frégate de défense et d'intervention (Naval Group)

Direcția Generală pentru Armament din Franța (DGA) a anunțat o comandă semnificativă pentru șapte nave de patrulare în larg pentru marina franceză, reprezentând o investiție de 900 de milioane de euro.

Acest pas major face parte din programul de dezvoltare militară 2024-2030, care își propune zece nave de patrulare offshore în serviciu până în 2035, prima livrare fiind așteptată în 2026, conform defence-industry.eu.

Contractele pentru acest proiect au fost distribuite între mai mulți actori-cheie din industria de apărare. Astfel, contractul de producție a fost atribuit unui consorțiu format din CMN, Piriou și Socarenam, grupul Naval a primit contractul pentru asistență în managementul proiectului și construcția sistemului de management al luptei și Thales urmează să echipeze navele cu echipamente de supraveghere maritimă de ultimă generație, inclusiv sonarul Bluewatcher, un radar compact de supraveghere multi-misiune și un sistem IFF (Identification Friend or Foe).

Noile nave vor înlocui navele de patrulare offshore existente (PHM) cu baza la Brest și Toulon și patrulele serviciului public din Cherbourg. Acționând în calitate de manager general de proiect, DGA a adoptat o strategie inovatoare de achiziție pentru a mobiliza expertiza națională în dezvoltarea, construcția și furnizarea de echipamente și sisteme navale.

Proiectate pentru medii semi-permisive, navele de patrulare offshore vor dispune de capacități robuste de procesare a informațiilor și de o navigație eficientă. Acestea vor avea, de asemenea, capacitatea de desfășurare pe termen lung a elicopterelor sau dronelor potrivite pentru misiuni aeromaritime, marcând o îmbunătățire semnificativă a capacităților de patrulare ale marinei franceze.