ApărareȘtiri

Franța cumpără de urgență drone-kamkikaze Switchblade 300, care sunt folosite cu succes de ucraineni împotriva Rusiei

Dronă-kamikaze (FOTO: AeroVironment)

Armata franceză a inițiat procesul de achiziție de urgență de drone-kamikaze Switchblade 300 din SUA, ca parte a unui efort pe termen mai lung de echipare cu sisteme de arme operate de la distanță, au declarat oficialii de la Paris.

Hexagonul vrea să adauge drone-kamikaze Switchblade la inventarul său în următoarele șase luni, a declarat colonelul Arnaud Goujon, șeful pentru planificare al Armatei franceze.

Decizia Parisului vine după ce Pentagonul a anunțat în aprilie că va livra Ucrainei un număr neprecizat de drone-kamikaze. Presa americană a relatat că ar fi vorba de aproximativ 700 drone Switchblade 300 și doar 10 unități tip Switchblade 600, dar și de enigmaticele drone-kamikaze Phoenix Ghost, despre care nu există prea multe informații oficiale.

Goujon a declarat, în cadrul expoziției Eurosatory, că Armata franceză discută despre cel mai bun mod de folosire a dispozitivelor de acest fel. Francezii caută un sistem „care este diferit” de un proiectil de aruncător sau de un obuz de artilerie, a afirmat el.

Utilizarea dronelor-kamikaze, atât de către Armenia, cât și de către Azerbaidjan, în conflictul din Nagorno-Karabah din 2020, a oferit multe „lecții învățate” despre cum se pot utiliza aceste arme la nivel operațional, a adăugat colonelul francez.

Dronele-kamikaze sunt folosite în mod activ de ucraineni în acțiunile de apărare împotriva invaziei ruse, după cum o demonstrează o serie imagini postate pe rețelele de socializare.

Ministerul Apărării de la Paris nu a oferit detalii despre valoarea potențialei achiziții și nici despre numărul de sisteme comandate. Mass-media franceză a relatat luna aceasta că Parisul caută să achiziționeze un număr de 82 de sisteme de arme operate de la distanță.

AeroVironment, compania care produce dronele Switchblade, a refuzat să comenteze cu privire la această potențială achziție, dar un oficial din cadrul companiei a indicat că înregistrează „un interes considerabil” pentru acest tip arme de când Pentagonul a anunțat că intenționează să trimită un lot în Ucraina.

Drona-kamikaze Switchblade 300 cântărește 2,5 kilograme, are o lungime de 1,5 metri, poate zbura până la aproximativ 15 de minute și are o rază operațională maximă de 10 km. Este operată de la distanță, fiind ghidată spre ținte cu ajutorul senzorilor de la bord și GPS.

Potrivit estimărilor, modelul Switchblade 300 costă doar 6.000 de dolari.

AeroVironment a dezvoltat și o versiune mai puternică – Switchblade 600, care este eficientă și împotriva vehiculelor blindate.