ApărareȘtiri

Franța achiziționează 367 rachete aer-aer de ultima generație Mica NG pentru avioanele Rafale

Rachetă aer-aer MICA NG (Armee de l'Air et de l'Espace)

Grupului european MBDA a primit o comandă de la Ministerul Apărării din Franța pentru 367 de rachete de aer-aer de ultima generaţie Mica NG, care vor echipa avioanele de luptă Rafale ale aviației franceze. Varianta navă-aer a sistemului VL MICA NG (New Generation) ar putea fi instalată și la bordul celor patru corvete pentru Forțele Navale Române.

Rachetele comandate de Ministerul Apărării de la Paris urmează să fie livrate în perioada 2028 și 2031 și vor înlocui versiunile mai vechi ale rachetei aer-aer MICA, ce urmează să fie retrase din uz până în 2030.

Contractul prevede ca MBDA să furnizeze și 150 de rachete de antrenament de tip Mica NG. De asemenea, include și revitalizarea unei părți din rachetele MICA din inventarul francez pentru a permite utilizarea lor până în 2030 de către toate aeronavele utilizează acest tip de rachetă (Rafale, Mirage 2000-5, Mirage 2000D). Franța a mai comandat alte 200 de rachete Mica NG în 2018, acestea urmând să fie livrat începând cu 2026.

În total, costul achiziției a celor 567 de rachete Mica NG se ridică la aproximativ 1,8 miliarde de euro.

Achiziția contribuie la consolidarea bazei industriale și tehnologice a sectorului de apărare din Franța, garantând 200 până la 300 de locuri de muncă pe o perioadă de cinci ani la MBDA și subcontractanții săi.

Noul sistem de de apărare antiaeriană VL MICA NG, cu o rază de acțiune de peste 40 de kilometri, a fost lansat de MBDA în luna octombrie 2020.

Sistemul VL MICA NG se bazează pe integrarea în actualul sistem VL MICA a rachetei antiaeriene MICA NG (Nouă Generație), a cărei dezvoltare a început în 2018 pentru a echipa în primă fază avioanele de luptă Rafale ale Forțelor Aeriene ale Franței.

Dimensiunile muniției MICA NG rămân neschimbate, permițând integrarea acesteia în actualele lansatoare VL MICA. Actualele mecanisme data link ale rachetei sunt compatibile cu performanțele cinetice sporite ale rachetelor, ceea ce permite actualizarea sistemelor VL MICA la standardele VL MICA NG prin simple update-uri ale softului.

Noua generație MICA NG va fi disponibilă în producție de serie începând cu 2026.

Grupul MBDA este implicat în programul de înzestrare cu corvete, urmând să furnizeze sistemul de armament antinavă și antiaerian, iar rachete nava-aer MICA ar putea fi produse chiar în România, la Electromecanica Ploiești.

“Așteptăm cu nerăbdare să vedem încheiat contractul pentru corvete, întrucât furnizăm rachete Exocet MM-40 Block 3 și VL Mica (cu potențial de creștere pentru utilizarea generației următoare Mica NG) pentru corveta Gowind”, a declarat Didier Philippe, vicepreședinte senior al companiei producătoare de rachete MBDA, într-un interviu în exclusivitate pentru Umbrela Strategică, la finalul anului trecut.

Corvetele din clasa Gowind 2500 sunt echipate cu 16 tuburi de lansare pentru rachete nava-aer VL MICA, dar și cu 8 lansatoare de rachete antinavă Exocet, două tuburi lanstorpile triple, un tun de 76 mm și două de 20 mm.