ApărareȘtiri

Francezii de la Arquus confirmă că vor propune Armatei Române vehicule blindate Sherpa 4×4

Vehicul Sherpa Light (sursa foto: Arquus)

Producătorul francez de vehicule militare Arquus, parte a grupului AB Volvo, a confirmat, pentru Umbrela Strategică, faptul că va concura pentru programul de înzestrare cu autovehicule de teren blindate si neblindate de tip ușor – 4×4 (ATBNTU 4X4) al Armatei Române, propunând vehiculul Sherpa 4×4.

Umbrela Strategică a relatat încă din luna mai că firma Arquus este interesată să intre în această competiție.

Arquus (cunoscut anterior ca Renault Trucks Defense, Acmat și Panhard) a indicat că vehiculele Sherpa pentru forțele române ar urma să fie fabricate în România, iar în acest sens, producătorul francez colaborează cu o serie de companii românești în cadrul acestui program.

Arquus este deja un partener al Forțelor Armate Române, livrând 16 vehicule blindate ușoare PVP LAORV (Petit Vehicule Protege) în perioada 2012-2015.

De asemenea, unele vehicule din familia Sherpa sunt în utilizate de unitățile NATO prezente în România. Pe lângă Franța, mai sunt utilizate și de numeroase forțe armate și de poliție din Asia, Africa și America Latină.

Totodată, francezii colaborează cu mai multe companii românești din industria apărării, achiziționând echipamente auto și militare pentru diverse programe internaționale.

Compania Arquus face parte din Grupul AB Volvo și are legături strânse cu companie-mamă, Renault Trucks, care are o prezență solidă în România, inclusiv prin furnizarea de vehicule pentru unitățile militare de pompieri.

Desemnat drept un proiect esențial în Carta Albe a Apărării 2020, programul de înzestrare cu autovehicule de teren blindate si neblindate de tip ușor (ATBNTU 4X4) a stârnit interesul mai multor firme din străinătate, inclusiv Thales (cu vehicule Hawkei); Oshkosh (cu JLTV); General Dynamics (cu EAGLE); AM General (cu NXT 360 Humvee). Mai mult, șeful diplomației de la Ankara a sugerat în luna iunie că și Turcia ar fi interesată să exporte vehicule blindate în România.