Știri

FOTO. Zboruri de antrenament la joasă înălțime, executate de avioane F-16 ale României și Eurofighter Typhoon ale Spaniei

Avioane F-16 Fighting Falcon din cadrul Escadrilei 53 Vânătoare a Forțelor Aeriene Române, împreună cu aeronave Eurofighter Typhoon din cadrul detașamentul spaniol dislocat în România, efectuează zboruri de antrenament la joasă înălțime în perioada 15-19 martie și 22-26 martie.

Misiunile de antrenament întrunit consolidează interoperabilitatea și pregătirea forțelor aeriene NATO, se arată într-un mesaj postat pe pagina oficială de Twitter a reprezentanța Spaniei la NATO.

Aeronavele zboară la înălțimi de doar 200-300 de metri faţă de sol în zona delimitată de localitățile Urziceni-Mizil-Ciorani-Fierbinţi, se precizează într-un comunicat al Forțelor Aeriene Române.

Misiunile desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacității de reacție și descurajare, precum și la consolidarea interoperabilității dintre Forțele Aeriene Române și Forțele Aeriene Spaniole demonstrând implicare și determinare.

Începând din luna februarie, un detașament din aproximativ 130 de militari, cu șase avioane de luptă Eurofighter Typhoon, al Forțelor Aeriene Spaniole a fost dislocat la baza aeriană Mihail Kogălniceanu pentru misiuni de Poliție Aeriană Întărită, în zona Mării Negre, sub comanda NATO, alături de aviația românească.

Contigentul trimis în România, care provine din Escadrila 11 a Forțelor Aeriene Spaniole, va staționa în țara noastră până la finalul lunii martie.