ApărareȘtiri

FOTO/VIDEO: Exercițiul multinațional „Poseidon 21”, organizat de România, s-a încheiat cu succes

Exercițiul Poseidon 21 (Forțele Navale Romane)

Forțele Navale Române au anunțat vineri că exercițiul aeronaval „Poseidon 21”, organizat de România, s-a încheiat cu succes. La operațiunea desfășurată în perioada 26 februarie-6 martie, au participat peste 600 de militari Franța, Grecia, România, Spania, Statele Unite și Turcia, 11 nave militare, nouă aeronave (Eurofighter, Rafale, F-16, MiG-21) și un robot subacvatic telecomandat.

Imagini și înregistrări video de la exercițiul multinațional au fost publicate pe canalele media oficiale ale Forțelor Navale Române: VIDEO/ FOTO

“Încă o dată, noi, cei care avem datoria de a livra securitate pe flancul sud-estic al NATO, am demonstrat interoperabilitatea impresionantă a unui pachet complex de forțe, care are la bază camaraderia Aliată și un mesaj unic, de pace, în regiunea Mării Negre”, a declarat contraamiralul Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale Române, la finalul exercițiului.

Punctul culminant al operațiunii a fost acțiunea de pregătire din 3 martie, când aeronave spaniole de tip Eurofighter și franceze de tip Rafale au executat atacuri simulate asupra grupului naval NATO de luptă contra minelor (SNMCMG2), care cuprinde și dragorul maritim Locotenent Lupu Dinescu. Vasele de război au beneficiat de sprijin aerian din partea a trei avioane de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene Române.