ApărareȘtiri

FOTO/VIDEO. Nava PNS Tabuk, construită ȋn România, a fost predată oficial Forțelor Navale din Pakistan

PNS Tabuk (Damen)

PNS Tabuk, cea de-a doua navă de tip corvetă OPV 1900, construită de Damen România pentru Pakistan, a fost predată oficial Forțelor Navale Pakistaneze pe 12 noiembrie, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în România, potrivit unui comunicat de presă remis redacției Umbrela Strategică.

Nava face parte dintr-o serie de două nave similare, comanda acestora fiind plasată către grupul Damen printr-un acord semnat cu Ministerul pakistanez al Apărării ȋn 2017.

Livrarea celei de-a doua nave marchează încheierea cu succes a proiectului.

Ambele nave au fost construite la Şantierul Naval Damen Galaţi din România. Prima navă, PNS Yarmook, a fost predată Marinei Militare din Pakistan ȋn luna februarie a acestui an în decurs de 2 ani de la începerea construcției.

La fel ca sora ei, PNS Tabuk este o navă multifuncţională cu grad ridicat de adaptabilitate, capabilă să desfășoare o mare varietate de operațiuni ȋntr-un mediu maritim complex. Nava dispune de facilități de lansare a unui elicopter și a unui UAV (Unmanned Aerial Vehicle-vehicul aerian fără pilot) și poate lansa simultan două bărci pneumatice tip RHIB (rigid-hull inflatable boat).

Ȋn timpul ceremoniei, comandantul navei PNS Tabuk, Căpitanul Muhammad Umair s-a adresat delegaţilor, mulţi dintre aceştia participând online din cauza pandemiei actuale.

Căpitanul a apreciat competenţa profesională dovedită de Damen pe parcursul derulării acestui proiect şi şi-a exprimat încrederea ȋntr-o colaborare viitoare.

Adresându-se participanţilor la eveniment, directorul general al Şantierului Naval Damen Galaţi, Flemming Sorensen a precizat: “Ȋncă din 1986, Damen a fost implicat ȋn numeroase proiecte cu Pakistanul şi suntem foarte mândri de această colaborare durabilă şi de ȋncredere.”

Oficialul a adăugat că succesul acestui proiect constituie rezultatul unei strânse colaborări ȋntre toate părţile implicate.

Damen va continua să asigure asistenţă navei PNS Tabuk pe durata operării.

“O asemenea realizare a fost posibilă doar printr-o bună coordonare, o execuţie de calitate, o muncă deechipă excelentă şi o bună colaborare ȋntre toate părţile implicate. Ȋn ciuda provocărilor fără precedent cauzate de pandemie, echipele din Pakistan, România şi Olanda au reuşit, cu perseverenţă, să ȋşi continue munca până la finalizarea cu succes a proiectului.”

Prezentarea primei nave din această clasă: PNS Yarmook, sora corvetei PNS Tabuk:

Şantierul Naval Damen din Galaţi a construit în ultimii 25 de ani peste 40 de nave din segmentul apărării şi securităţii, printre care ultimele şapte nave militare complexe pentru Marina Militară olandeză precum şi nava de patrulare Ştefan cel Mare, nava amiral a Poliţiei de Frontieră din România.

Grupul olandez Damen Shipyards Group funcționează de peste nouăzeci de ani și oferă soluții maritime la nivel mondial, prin proiectare, construcții navale, reparații navale și servicii conexe.

Damen operează 36 de șantiere navale în 18 țări și are 13 000 de angajaţi în întreaga lume. Viziunea companiei este să devină cel mai sustenabil constructor de nave din lume prin digitalizare si standardizarea producției.

Activitățile principale ale lui Damen sunt proiectarea și construcția de serie a navelor inovatoare prin integrarea diverselor componente și subsisteme în platforme de înaltă calitate. Aceste activități sunt susținute de o rețea de vânzări și servicii la nivel mondial. Damen este, de asemenea, activ în repararea și conversia navelor existente și în vânzarea și producția de componente pentru industria maritimă.

Echipajul navei PNS Tabuk