ApărareȘtiri

FOTO. Uzina Mecanică Cugir a produs un pistol comemorativ de colecție, pentru marcarea Revoluției de la 1821

Pistol LP5.2 Pandur (Muzeul Național Militar)

Prima armă comemorativă de colecție românească – Pistol Semiautomat LP5.2 „Pandur”, produs de Uzina Mecanică Cugir a fost lansată vineri, 28 mai la sediul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu.

Pistolul Semiautomat LP5.2 „Pandur”, calibrul 9×19, md 2021, donat de Asociația Națională a Colecționarilor de Arme (A.N.C.A.), a intrat în patrimoniul „Colecție de Armament alb și de foc” a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, se arată într-un comunicat pe pagina de Facebook a muzeului.

Arma a fost produsă de Compania Națională ROMARM prin Uzina Mecanică Cugir, fiind de fapt versiunea modernizată a unui pistol care se află deja în dotarea forțelor armate ale României, potrivit site-ului asociației.

„Nu este o armă nouă, ea se află în dotarea armatei române, dar este modelul îmbunătățit, model 2021, care a trecut toate testele nato de acceptare. Este o armă clasică, nu din polimer, plastice, cum sunt acum la modă, este mult mai rezistentă, pentru utilizare militară”, a explicat Ioan Gaucan, președintele A.N.C.A., citat de site-ul știrileprotv.ro.

„Pandurul de la Cugir este o armă semiautomată care îndeplinește cerințele unei arme de serviciu. Nu este grea, comparabilă cu alte pistoale cu cadru din metal. Este o armă cu un potențial de precizie de acuratețe mare”, a precizat Baity Pera, secretarul general asociației.

Primele 100 de exemplare, gravate cu numele lui Tudor Vladimirescu, vor ajunge în posesia colecționarilor de arme, cel cu numărul 1 a fost donat Muzeului Militar Național, cu ocazia vernisajului expoziției dedicate bicentenarului revoluției de la 1821. Alte cel puțin 1.000 de pistoale vor intra în dotare Armatei române.