ApărareȘtiri

VIDEO. Toate cele 30 de țări NATO au fost survolate de bombardiere B-52 într-o singură zi

Avioane F-16 si B-52 (Mariusz Błaszczak/Twitter)

Avioane de bombardament B-52H Stratofortress au survolat, luni, toate cele 30 de țări NATO într-o singură zi, zburând alături de aeronave militare din peste douăzeci de țări aliate, inclusiv avioane de luptă ale aviației române, informează Comandamentul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa și Africa (USAFE-AFAFRICA).

Este a doua misiune de acest fel, după ce Statele Unite au desfășurat bombardiere strategice în Europa.

Misiunea, denumită „Operation Allied Sky”, a avut rolul de a demonstra angajamentul comun față de solidaritatea NATO, îmbunătățește disponibilitatea și oferă oportunități de instruire care vizează îmbunătățirea interoperabilității între aliații NATO.

Bombardierele strategice contribuie la asigurarea stabilității în întreaga lume, deoarece sunt destinate mai degrabă să descurajeze conflictele nu să le instige. În caz de necesitate, aeronavele americane oferă capacități de răspuns rapid în orice moment și în orice teatru, se mai arată în comunicatul emis de USAFE-AFAFRICA.

“Misiunea de astăzi (luni, 31 mai) este o demonstrație minunată a superiorității aeriene NATO și nu există nicio provocare pe care să nu o putem aborda împreună”, a declarat generalul Jeff Harrigian, comandantul USAFE-AFAFRICA.

“Misiunile de bombardiere demonstrează credibilitatea forțelor noastre în privința abordării unui mediu global de securitate care este mai divers și mai incert decât în ​​orice alt moment al istoriei noastre”, a adăugat oficialul american.

Patru bombardiere B-52H Stratofortress dislocate, în urmă cu două săptămâni, la baza aeriană Moron din Spania, vor survola toate țările NATO din Europa. În timpul misiunii, bombardierele vor fi realimentate în zbor și se vor antrena alături din avioane din peste 20 de state aliate.

Națiunile NATO care au participat cu aeronave la misiune sunt: Belgia, Bulgaria, Canada, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Spania, Turcia și Marea Britanie

Ultima dată când bombardierele americane au survolat toate cele 30 de țări aliate a fost în august 2020, iar acest efort a implicat șase bombardiere B-52, de la baza Minot Air Force, Dakota de Nord, escortate în diverse etape ale misiunii de aproximativ 80 de avioane de luptă, relatează publicația Stars and Stripes.

Începând din 2018, bombardiere americane dislocate în Europa au luat parte la peste 200 de misiuni alături de aeronave din țări aliate și partenere, în principal cu scopul descurajării acțiunilor agresive ale Rusiei.

La începutul săptămânii trecute, bombardiere americane B-52 au zburat alături de avioane Gripen din Ungaria, Eurofighter din Itali, F-16 din Grecia și România și MiG-29 din Bulgaria în cursul unei misiuni de antrenament în regiunea Mării Negre.