ApărareȘtiri

FOTO. SUA trimit Ucrainei sisteme care permit transformarea camionetelor în mini-lansatoare de rachete ghidate

Sistem lansator de rachete ghidate VAMPIRE (FOTO: l3harris.com)

Statele Unite vor trimite forțelor ucrainene un sistem modular de rachete ghidate laser care poate fi instalat într-o camionetă sau pe o remorcă ori un SUV, transformând vehicule civile în mini-lansatoare de rachete ce pot ataca ținte terestre sau aeriene.

Sistemul va fi livrat în cadrul unui pachet de ajutor militar de 3 miliarde de dolari pentru Ucraina pe care Pentagonul l-a anunțat miercuri, informează Forbes.

Denumit VAMPIRE – acronimul de la Vehicle-Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment, sistemul va fi livrat sub forma unui kit care poate fi instalat în două ore pe platforma unei camionete, pe o remorcă sau chiar pe acoperișul ranforsat al unui SUV, afirmă compania americană L3 Harris, producătorul sistemului.

VAMPIRE include un lansator de rachete cu patru tuburi, un senzor electro-optic/infraroșu (EO/IR) de tip WESCAM MX-10-RSTA montat pe un catarg telescopic și o tabletă care permite controlul focului. Poate lansa rachete Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) sau alte muniții ghidate laser. APKWS combină rachetă Hydra de calibrul 70 mm cu un cap de ghidare laser, transformând o rachetă neghidată într-una de mare precizie.

Deși în mod uzual folosite de diverse tipuri de aeronave, în special de elicopterele de atac AH-64 Apache și AH-1, dar și avioane F-16 ori A-10, rachetele APKWS au fost adaptate pentru a putea fi lansate de la bordul dronelor și mai multor tipuri de autovehicule militare, iar mai nou și de pe camionete.

Potrivit datelor disponibile, rachetele APKWS sunt capabile să lovească ținte staționare și în mișcare la distanțe de până la aproximativ cinci kilometri, în cazul lansării de la bordul elicopterelor, sau 11 kilometri, pentru cele lansate de avioane, în funcție de viteza și altitudinea aeronavei.

Deoarece platforma unei camionete nu va permite lansarea de la o înălțime prea mare, se estimează că raza de acțiune a rachetelor APKWS lansate cu sistemul VAMPIRE va fi limitată la 0,4 km până la 1,6 km.

Producătorul nu a confirmat sau infirmat dacă sistemul de control al focului poate primi și utiliza date de țintire de la senzori independenți. Însă, dacă o astfel de capacitate de interconectare este posibilă, atunci utilizarea sistemului VAMPIRE în combinație cu aeronave sau drone le-ar putea permite ucrainenilor să extindă considerabil raza de acțiune a sistemului.

De asemenea, VAMPIRE poate fi folosite pentru a neutraliza și dronele rusești. APKWS Hydra sau alte rachete ghidate utilizate de VAMPIRE ar putea fi echipate cu focoase de proximitate care ar avaria țintele care nu sunt lovite direct. De fapt, Pentagonul descrie VAMPIRE în primul rând ca un sistem  de contracarare a dronelor (C-UAS).

Pe de altă parte, L3 încearcă să sublinieze versatilitatea sistemului VAMPIRE, indicând că acesta oferă forțelor terestre capacitatea de a ataca ținte dincolo de gama de arme utilizate în mod normal de forțele speciale și trupele de infanterie ușoară.

”Este un sistem de arme ieftin, care se poate desfășura rapid, ce… oferă forțelor terestre capacitatea de a angaja rapid și precis ținte la sol sau în aer. Deci nu, nu este doar pentru C-UAS, este polivalent”, a declarat purtătorul de cuvânt al L3, Paul Swiergosz.

Compania a indicat că detaliile privind transferul sistemului VAMPIRE către Ucraina nu au fost încă stabilite. L3 nu a primit un contract oficial, cifre exacte privind cantitatea de produse de livrat sau cerințe de la Pentagon.

”Ne așteptăm ca aceste solicitări să fie comunicate în zilele următoare, astfel încât să poată fi semnat un contract și, atunci când va fi gata, să putem începe imediat lucrările pentru a sprijini această inițiativă majoră de asistență în domeniul securității”, a afirmat Swiergosz. ”În ciuda problemelor legate de lanțul de aprovizionare, suntem foarte încrezători că putem livra în intervalul de nouă luni menționat ieri (24 august, n.red)  de Pentagon”, a adăugat reprezentantul companiei.

Sistem lansator de rachete ghidate VAMPIRE (FOTO: l3harris.com)
Sistem lansator de rachete ghidate VAMPIRE (FOTO: l3harris.com)
Sistem lansator de rachete ghidate VAMPIRE (FOTO: l3harris.com)