ApărareȘtiri

FOTO/VIDEO Sea Shield la final! Forțe din opt țări NATO au participat la cel mai mare exercițiu aeronaval organizat de România în 2021

Sursa: Forțele Navale Române

Un crucișător, un distrugător, fregate, corvete, dragoare și vânătoare de mine, nave purtătoare de rachete, o navă de patrulare, remorchere maritime, avioane de luptă MiG-21 LanceR, F-16 Fighting Falcon, Eurofighter Typhoon și peste 2.400 de militari din opt țări NATO au participat la Sea Shield 21, cel mai amplu și complex exercițiu aeronaval organizat de România în anul 2021, desfășurat în vestul Mării Negre în perioada 19-29 martie.

Sincronizarea și conjugarea acțiunilor desfășurate, în timpul exercițiului, de către cei peste 2400 de militari participanți au fost fundamentate pe interoperabilitatea forțelor și pe aplicarea procedurilor operaționale la standarde NATO, iar rezultatul obținut a fost un pachet robust și complex de forțe capabil să desfășoare o operație militară navală NATO de răspuns la o criză geopolitică în regiune, se arată într-un comunicat al Forțelor Navale Române.

Exercițiul a cuprins toate etapele unei operațiuni navale NATO de răspuns la o criză geopolitică în regiune și are rolul de a demonstra angajamentul constant al României față de întărirea posturii maritime a alianței și pentru dezvoltarea interoperabilității forțelor aliate în toate mediile de luptă.

În cursul exercițiului, navele au efectuat misiuni de antrenament de contracarare a amenințărilor submarine, de suprafață sau aeriene. Totodată, trei detașamente mobile de lansare rachete ale Forțelor Navale Române, echipate cu rachete P-21/22 (P-15 TERMIT, modernizat) și o baterie de rachete de coastă a Forțelor Navale Poloneze, cu un sistem mobil de rachete sol-navă NSM „Kongsberg”, au acționat conjugat pentru respingerea forțelor inamice din proximitatea litoralului.

Galerie foto Forțele Navale Române: