ApărareȘtiri

FOTO. Sea Breeze 21: US Marines au exersat executarea de raiduri alături de militarii moldoveni

Militar din Republica Moldova la exercițiul Sea Breeze 21 (Dvids/Departament of Defense)

În cadrul exercițiului multinațional Sea Breeze 21, organizat de Ucraina și Statele Unite, pușcașii marini americani, alături de militari din Republica Moldova, Georgia și Ucraina, au exersat executarea de raiduri în spatele linilor inamice.

Din partea Statelor Unite a participat o companie din cadrul batalionului 1, regimentul 6 al diviziei a 2-a a Corpului Pușcașilor Marini, Ucraina și Georgia s-au prezentat cu infanteriști marini, iar Republica Moldova a fost reprezentată de un pluton din cadrul Batalionului 22 de Menținere a Păcii.

Acțiunea de instruire s-a desfășurat în zona denumită Nisipurile Oleșki din sudul Ucrainei.

Sea Breeze este un exercițiu anual care are scopul de a îmbunătății interoperabilitatea între țările participante și de a consolida securitatea regională. Peste 5.000 de militari, cu 32 de nave și 40 de aeronave, vor participa la exercițiul naval „Sea Breeze 21”, organizat de Forțele Navale ale SUA și Marina ucraineană, în Marea Neagră.

Pe lângă Republica Moldova, la ediția din acest an a exercițiului participă și România, care este prezentă cu fregata „Regina Maria” (F222) și corveta „Contraamiral Horia Maccelariu” (265).

Exercițiul a stârnit furia Rusiei, care susține că „amploare și natura evident agresivă [a evenimentului] nu ajută în niciun fel la soluționarea provocărilor reale de securitate din regiunea Mării Negre”.

Țările pontice, aliate sau partenere NATO, percep anexarea ilegală de către Moscova a regiunii Crimeea ca pe o amenințare, mai ales că Rusia a poziționat acolo sisteme Anti-Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD), inclusiv radare, rachete antinavă și sisteme antiaeriene și antirachetă, ce permit Rusiei să monitorizeze și să controleze o porțiune semnificativă a bazinului Mării Negre.

Militari din Republica Moldova, SUA, Ucraina și Georgia la exercițiul Sea Breeze 21 (Dvids/Departament of Defense)