ApărareȘtiri

FOTO. Noile transportoare blindate PIRANHA V, testate de “Scorpionii Roșii” în cadrul unui exercițiu la Cincu

PIRANHA V (Headquarters Multinational Brigade South East: HQ MN BDE SE)

Militari din cadrul Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab” (porecliți și Scorpionii Roșii) au efectuat săptămâna trecută un exercițiu la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica”, din zona Cincu, se arată într-un comunicat al Brigăzii Multinaționale Sud-Est.

În cadrul exercițiului, militarii au utilizat transportoare 8X8 PIRANHA V, Batalionul 26 Infanterie fiind prima unitate a Armatei Române dotată cu noul tip de blindate. Astfel, 36 de vehicule blindate PIRANHA V, fabricate în Elveția, au fost livrate batalionului de la Craiova la jumătatea lunii noiembrie.

Scopul manevrelor a fost acela de a permite militarilor să-și perfecționeze tacticile și procedurile utilizate pe timpul ducerii luptei, având ca obiectiv menținerea nivelului ridicat de pregătire.

Transportorul blindat pentru trupe TBT 8×8 PIRANHA V este un vehicul de luptă și de transport pe roți, destinat Forțelor Terestre, care asigură o mobilitate sporită și o protecție corespunzătoare personalului îmbarcat pe timpul executării misiunilor specifice.

România a comandat, de la firma GDELS-Mowag (General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH), un număr de 227 de transportoare, dintre care primele 36 fabricate în Elveția, iar 191 urmează să fie asamblate în România, la Uzina Mecanică București. Valoarea contractului se ridică la aproape 900 de milioane de euro.

Sursa foto: Headquarters Multinational Brigade South East: HQ MN BDE SE