ApărareȘtiri

FOTO. Fregata Mărășești și patru avioane F-16 românești participă la un exercițiu aeronaval româno-american în Marea Neagră

Sursa: Forțele Navale Romane

Fregata Mărășești (F-111) și distrugătorul american USS Porter (DDG-78) efectuează vineri un exercițiu aeronaval, în apele internaționale ale Mării Negre, cu scopul contracarării amenințărilor de suprafață, se arată într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a Forțelor Navale Române.

La exercițiu mai participă și patru avioane de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene Române, dar și tancul petrolier american USNS Laramie (T-AO-203).

Rolul exercițiului este acela de a dezvolta interoperabilitatea între forțele române și americane și reprezintă primul exercițiu comun româno-american din cursul acestui an.

Fregata Mărășești este nava-comandant a grupării de forțe maritime „Gata de acțiune” a Forțelor Navale Române, o structură care asigură capacitatea de reacție imediată a Armatei României și managementul spațiului maritim al țării noastre, prin dislocarea rapidă a navelor, aeronavelor și a altor structuri specializate în raioanele maritime.

Fregata Mărășești (Forțele Navale Române)
Distrugătorul USS Porter (Forțele Navale Române)

Mai multe imagini disponibile aici.

În acest moment, în bazinul pontic sunt prezente trei nave vase militare americane – distrugătoarele USS Porter și USS Donald Cook și nava de realimentare USNS Laramie – care efectuează operațiuni de securitate maritimă, alături de aliații NATO și partenerii din regiune.

În celălalt colț al Mării Negre, distrugătorul USS Donald Cook a andocat în portul Batumi din Georgia, unde urmează să participe la activități de instruire alături de navele georgiene.