ApărareȘtiri

FOTO: Exercițiu româno-american de evacuare aero-medicală prin troliere cu un IAR-330 Puma

Evacuare medcială prin troliere cu un IAR-330 Puma (FOTO: Sg.maj.Narcisa Tuță/MApN)

Militarii români și americani au participat în perioada 22-25 august la un exercițiu comun de evacuare aero-medicală ce a constat în ridicarea într-un IAR-330 a ipoteticelor victime cu ajutorul unui troliu.

La exercițiu, care s-a desfășurat la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, au participat militari din cadrul Escadrilei 572 Elicoptere a aviației române și din Divizia 101 Aeropurtată a SUA.

Forțele Aeriene Române au făcut posibil acest antrenament, participând cu un IAR-330 și echipajul de zbor, se arată într-un comunicat publicat de Armata SUA.

„Acest lucru nu ajută doar la creșterea gradului de disponibilitate și pregătirii noastre pentru livrarea de echipament”, ci „în cazul în care avem victime și cel mai aproape este o aeronavă românească, avem deja această familiarizare”, a afirmat sergentul clasa I Devin Jarone, din cadrul Diviziei 101 Aeropurtată.

Împărțiți în echipe de câte patru persoane, militarii au exersat tehnici de troliere, utilizând sistemele de salvare „SKED”. În cele din urmă, grupuri mici au executat zboruri scurte de familiarizare.

Pe lângă misiunile de evacuare aero-medicală, participanții au exersat și misiunile de transport echipament militar prin suspendarea încărcăturii în exteriorul elicopterului, cu ajutorul unei parâme.

Acest tip de transport permite deplasarea rapidă a echipamentului cu elicopterul, dintr-o locație în alta, folosind seturi de parâme, plase și alte echipamente special concepute.

În urma invaziei ruse în Ucraina, NATO și-a consolidat prezența pe Flancul estic, în special în zona Mării Negre. România găzduiește în prezent aproximativ 4000 de militari aliați, inclusiv un detașament de forțe întrunite, de 1000 de militari, constituit de Regimentul 2 Cavalerie al armatei americane, și alți 900 de militari americani dislocați prin rotație în România, în cadrul operațiunii Atlantic Resolve.

Începând din luna iunie, țara noastră găzduiește și un detașament din cadrul legendarei Divizii 101 Aeropurtată (Asalt aerian), care participă la exerciții multinaționale cu partenerii de pe continentul european pentru a reasigura aliații și pentru a descuraja potențiale acțiuni agresive ale Rusiei pe Flancul Estic al NATO.