ApărareȘtiri

FOTO. Exercițiu de poliție aeriană deasupra României: Avioane românești și elene de tip F-16 au simulat o interceptare

Avioane de luptă F-16 Fighting Falcon (FOTO: MApN/Facebook)

Avioane de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene Române și ale Forțelor Aeriene Elene au executat vineri, 2 iulie, o intercepție simulată a unei aeronave de transport C-27J Spartan a aviației române, în spațiul aerian al țării noastre, informează MApN.

Exercițiul de poliţie aeriană întărită (ADEX- Air Defence Exercise) s-a desfășurat pe traseul Baza 90 Aeriană Otopeni- Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Întreaga operațiune a fost coordonată de la bordul unei aeronave de avertizare timpurie (AWACS) a Alianței Nord-Atlantice.

Poliția aeriană întărită sub comandă NATO este o misiune de apărare colectivă pe timp de pace pentru protejarea integrității spațiului aerian al Alianței. Două aeronave de vânătoare sunt permanent pregătite pentru Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Misiunea principală a serviciului de luptă-poliție aeriană este apărarea spațiului aerian național, prin interceptarea aeronavelor care pătrund pe teritoriul național fără autorizație, din diverse motive.

Avioane F-16 Fighting Falcon în timpul unui exercițiu pe 2 iulie (MApN)

Joi, 1 iulie, la Mihail Kogălniceanu, cu ocazia semnării unei declarații comune privind executarea în comun a misiunilor de Poliţie Aeriană NATO între Germania și România, s-a desfășurat o altă activitate demonstrativă privind modul de executare în comun a unei misiuni de Poliţie Aeriană Întărită, la care au participat avioane românești de tip MiG-21 LanceR și Eurofighter Typhoon, aparţinând aviației regale britanice și Forţelor Aeriene Germane, dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Demonstrația s-a desfășurat în prezența șefului Forţelor Aeriene Germane, general-locotenent Ingo Gerhartz, a locțiitorului pentru operații al șefului Forțelor Aeriene Regale Britanice, Mareşal al Aerului Gerry Mayhew, și a șefului Forțelor Aeriene Române, general-maior Viorel Pană.

Avioane MiG-21 Lancer și Eurofighter în timpul unui exercițiu pe 1 iulie (MApN)