ApărareȘtiri

FOTO. Exercițiu anglo-american de salvare a piloților prăbușiți în spatele liniilor inamice, în România

Elicopter Black Hawk la un exercițiu în România (FOTO: Capt. Taylor Criswell/dvidshub.net)

Militarii britanici și americani dislocați în România au participat săptămâna aceasta la un exercițiu comun de salvare a piloților prăbușiți în spatele liniilor inamice.

Acțiunea de instruire s-a desfășurat în zona poligonului Babdag, județul Tulcea.

Militari americani cu elicoptere UH-60 Black Hawk din cadrul Batalionului 3, Regimentul 227 Elicoptere de Asalt al SUA (3-227 AHB), Brigada 1 Cavalerie a Aerului, s-au antrenat alături de militari britanici din cadrul subunități dislocate în România pentru serviciul de poliție aeriană întărită (eAP)

“Acest antrenament a fost un exercițiu comun cu partenerii noștri britanici, care s-a concentrat în primul rând pe recuperarea echipajelor aeronavelor doborâte în spatele liniilor inamice”, a declarat ofițerul american Brian Caslin, pilot în cadrul 3-227 AHB. “Am avut o misiune comună similară cu italienii, în luna ianuarie a acestui an.”

Evenimentul de antrenament s-a bazat pe scenariul potrivit căruia un elicopter american a fost doborât într-o zonă inamică. Misiunea membrilor echipajului elicopterului doborât a fost acela de a evita contactul cu inamic pentru a preveni sau a reduce orice avantaj strategic pe care un inamic l-ar putea obține luându-i ostatici.

Militarii americani s-au deplasat în zona de evacuare, iar în toată această perioadă au folosit radiourile de localizare a supraviețuitorilor (CSEL) pentru a comunica cu două avioane de vânătoare Typhoon FGR.Mk 4 din Marea Britanie, care au au oferit securitate și asistență în detectarea personalului izolat. În același timp, aceștia comunicau cu echipa britanică de recuperare.

Când forțele britanice au sosit în zona unde se ascundeau militarii americani, au stabilit imediat securitatea în jurul perimetrului și au cercetat fiecare militar american izolat pentru a identifica și trata rănile.

Odată tratați, britanicii au escortat militarii americani în zona de evacuare pentru a fi recuperați de elicoptere UH-60 Black Hawk.

La exercițiu a luat parte și un elicopter HH-60 MEDEVAC, care a fost folosit pentru a evacua personalul “rănit”, demonstrând capacitățile de salvare ale aeronavei și echipajului.