ApărareȘtiri

FOTO. Două misiuni de alertă într-o singură zi pentru avioanele Eurofighter italiene în spațiul aerian al României

FOTO: Ministero della Difesa Italia

Avioane Eurofighter 2000 Typhoon ale Forțelor Aeriene italiene, dislocate în prezent pe teritoriul României, au primit miercuri, 16 februarie, ordine de decolare imediată de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, ca reacție la potențiale intrări neautorizate în spațiul aerian românesc, a anunțat Ministerul Apărării de la Roma.

Aeronavele italiene, care asigură serviciul  de poliție aeriană în România și bazinul Mării Negre alături de Forțele Aeriene Române, au executat misiunile de alertă sub coordonarea Centrului pentru Operații Aeriene Mixte de la Torrejon, Spania.

Piloții italieni au primit ordinele de decolare imediată (scramble)  în urma depistării unor aeronave neautorizate în apropierea regiunii românești de informare a zborurilor – FIR București, adică zona de spațiu aerian în care România are obligația furnizării serviciilor de informare a zborurilor și de alarmare.

După decolare, aparatele Eurofighter italiene, în coordonare continuă cu Centrul de Operații Aeriene de la Otopeni, au continuat să monitorizeze traficul aerian în zona de competență înainte de a reveni la baza Mihail Kogălniceanu.

În comunicatul publicat de Ministerul italian al Apărării nu se precizează dacă piloții italieni au identificat aeronavele care zburau în apropierea spațiului FIR românesc.

A doua zi, joi, 17 februarie, a fost rândul spaniolilor să decoleze pentru a răspunde unei posibile încălcări a spațiului aerian bulgar în Marea Neagră. Două avioane de luptă Eurofighter EF-2000 Typhoon ale aviației spaniole au decolat de la baza aeriană Graf Ignatievo după ce au fost observate avioane străine care zburau deasupra Mării Negre, la est de spațiul aerian bulgar. Piloții spanioli nu au reușit să identifice aeronavele străine, deoarece acestea s-au retras rapid. Autoritățile de la Sofia au confirmat că nu s-a înregistrat nicio încălcare a spațiului aerian bulgar, relatează portalul de știri Euractiv.

De asemenea, în perioada 17-19 februarie, avioane de luptă F-16 Fighting Falcon şi MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române au executat două misiuni reale de poliție aeriană în urma detectării unor activități aeriene deasupra Mării Negre, în afara spațiului aerian al țării noastre.

Un detașament al aviației italiene – format din aproximativ 140 de militari (piloți și personal tehnic) și patru avioane de luptă Eurofighter Typhoon – execută misiuni de Poliție Aeriană Întărită (Enhanced Air Policing), sub comandă NATO, în perioada decembrie-martie.

Aceasta este cea de-a doua prezență a Forțele Aeriene Italiene la Mihail Kogălniceanu, pentru poliție aeriană, după cea din 2019.

Pe lângă avioanele de vânătoare italiene, începând de pe 17 februarie, baza aeriană Mihail Kogălniceanu găzduiește temporar și un detașament, format din 60 de militari (piloți și personal tehnic) și trei aeronave Eurofighter Typhoon, din cadrul Forțelor Aeriene Germane.

FOTO: Ministero della Difesa Italia
FOTO: Ministero della Difesa Italia
FOTO: Ministero della Difesa Italia
FOTO: Ministero della Difesa Italia
FOTO: Ministero della Difesa Italia
FOTO: Ministero della Difesa Italia