ApărareȘtiri

FOTO/VIDEO. Detașamentul aviației germane, dislocat în România pentru poliție aeriană, și-a încheiat misiunea

Militarii germani și britanici dislocați în România pentru misiuni de poliție aeriană (RAF)

Detașamentul aviației germane, format din 40 de militari cu două avioane de luptă Eurofighter Typhoon, dislocat la baza aeriană Mihail Kogălniceanu cu scopul efectuării serviciului de poliție aeriană în spațiul sudic al NATO, și-a încheiat misiunea.

Forțele Aeriene Germane (Luftwaffe) au dislocat două avioane Eurofighter Typhoon la baza Mihail Kogălniceanu în perioada 24 iunie-9 iulie.

În cursul prezenței de trei săptămâni în România, militarii germani au participat la acțiuni de instruire cu omologii lor din detașamentul aviației britanice, scopul acestor activități fiind acela de a le permite să acționeze în viitor ca o forță complet integrată pentru executarea  misiunilor de poliție aeriană combinată, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Aviației regale britanice (RAF).

Cele două forțe aeriene se antrenează în mod regulat împreună, dar desfășoară în prezent misiuni independente de poliție aeriană NATO. De mai mult timp se desfășoară un program de instruire comun cu scopul creșterii interoperabilității, lucru care să permită dislocarea unui detașament mixt anglo-german pentru astfel de misiuni.

În acest an, pentru prima dată, cei doi aliați NATO au efectuat acțiuni de instruire pentru situații de alertă în timpul unei misiuni NATO de poliție aeriană.

„A fost extrem de benefic și plăcut să lucrăm îndeaproape și să ne antrenăm alături de aliații noștri germani, în timp ce desfășuram o misiune operațională de poliție aeriană în România”, a declarat comandantul de escadrilă Stephen Lamping, liderul detașamentului britanic dislocat temporar în România pentru misiuni de poliție aeriană.

„Am demonstrat un grad ridicat de interoperabilitate, atât la sol, cât și în aer, pe măsură ce continuăm să lucrăm pentru o viitoare dislocare, care va cuprinde personal britanic și german”, a completat ofițerul RAF.

Pe lângă antrenamentele alături de britanici, avioane de luptă Eurofighter Typhoon ale Luftwaffe au zburat și în compania avioanelor MiG-21 ale Forțelor Aeriene Române.

De altfel, șeful aviației germane, general-locotenent Ingo Gerhartz, a efectuat o vizită în România cu scopul semnării Declarației de intenție privind dezvoltarea relațiilor bilaterale în domeniul aerian. Acordul a fost semnat de către oficialul german și generalul-maior Viorel Pană, șeful Forțelor Aeriene Române, în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe 1 iulie la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Cu ocazia vizitei sale în țara noastră, generalul Gerhartz, în vârstă de 55 de ani, a pilotat un avion de luptă Eurofighter Typhoon din Germania până la baza aeriană Mihail Kogălniceanu.

Avioane de luptă Eurofighter Typhoon ale aviației germane (Luftwaffe)
Avioane de luptă Eurofighter Typhoon ale Marii Britanii și Germaniei (RAF/Luftwaffe)
Avion de luptă Eurofighter Typhoon ale aviației regale britanice (RAF)
Avioane de luptă Eurofighter și MiG-21 LanceR (RAF)